Tekst objavljen: 27.03.2013 15:30        


Brazilski Senat usvojio je novi zakon kojim po prvi put kućna posluga dobija ista prava kao i drugi radnici. Skoro sedam miliona kućnih pomoćnica i kuvarica, većinom žena, imaće pravo na prekovremene sate nakon odrađenih redovnih osam sati dnevno i 44 nedeljno.

Brazil "oslobađa robove": I posluga dobija prava

Poslednjih godina, njihova prava su postepeno revidirana, a sada uključuju plaćene praznike, bolovanje, kao i trudničko i porodiljsko odsustvo.

Ova reforma povećaće troškove domaćinstava za skoro 20 posto, pa će sada kućna posluga za mnoge biti luksuz.

- Ovo je druga abolicija ropstva. Imamo kućne pomoćnice koje rade 18 sati dnevno - rekao je šef sindikata radnika kućne posluge Elijana Menezes brazilskom listu „Folha de Sao Paulo“, dodajući da se kućna posluga potpuno povinuje propisima poslodavca kod kojeg radi.

Mnogi Brazilci smatraju da će sada srednja klasa morati da nauči kako da živi bez kućnih pomoćnica, ali ima i onih koji smatraju da će ovaj potez samo dovesti do porasta nezaposlenosti.

Prema novom zakonu, kućna posluga će imati poseban finansijski fond u koji će njihovi poslodavci uplaćivati oko osam odsto mesečnih primanja, a i iz koga će se povlačiti sredstva za bolovanja, odmore, smrtne slučajeve i slično.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zakoni Brazil prava radnika žene uslovi rada kućna posluga

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana