Tekst objavljen: 06.02.2013 11:45        


Luksuzna roba beleži rekorde u prodaji, pa deluje da kriza prolazi ili je samo zaobišla najbogatije? Naime, francuska Grupa LVMH ostvarila je rekordni profit u prošloj godini od 3,43 milijardi evra. Takođe, luksuzna robna marka Kristijan Dior povećala je prodaju za 24 odsto i ostvarila zaradu od 1,24 milijardi evra.

Bogati ne znaju za krizu: Luksuz se najlakše proda

Istovremeno, izvoz satova iz Švajcarske 2012. godine je bio rekordne vrednosti od 21,4 milijarde švajcarskih franaka (17 milijardi evra). To je povećanje od 10,9 odsto u odnosu na 1011. godinu, saopštila je Federacija proizvođača satova Švajcarske (FH).

Švajcarska industrija satova je doživela neviđeni rast u poslednje tri godine, naročito u Kini, ali takav rast "nije dugoročno održiv", ukazala je Federacija.

Ukupan broj izvezenih satova je neznatno opao, za 2,2 odsto, na 29,1 miliona komada, ali je njihova ukupna vrednost snažno porasla, za 11,5 odsto, na 20,2 milijarde franaka, zbog značajnog povećanja raspona modela.

Satovi koji koštaju više od 3.000 švajcarskih franaka (2.420 evra), snažno rastu po broju prodatih (13,1 odsto) i u ukupnoj prodaji su dostigli 18 odsto vrednosti.

Vrhunski zlatni satovi, uz rast prodaje od 20,5 odsto, odražavaju promenu tražnje koja ide ka modelima srednjeg i visokog opsega.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
luksuz hedonizam ekonomska kriza švajcarska satovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana