Tekst objavljen: 21.03.2013 16:10        


Bogataši ne žure da se sami prijave poreznicima. Rok za podnošenje informativne poreske prijave za sve koji poseduju imovinu vredniju od 35 miliona dinara ističe za deset dana, a Poreskoj upravi se do sada prijavilo svega 174 građana. Unakrsna kontrola prihoda i imovine, najavljuju u Poreskoj upravi, počinje od aprila.

Bogataši se kriju, poreznici kreću u "lov"

Inspektori će, po svemu sudeći, imati pune ruke posla, jer je očigledno da samo u Beogradu ima nekoliko puta više nekretnina vrednijih od 35 miliona dinara.

DOBRO PLAĆENI

Poreznici istovremeno prebrajaju i poreske prijave na godišnji dohodak građana. Godišnje zarade veće od 2,064 miliona dinara zasad je prijavilo 16.160 građana. Godinama unazad uobičajeno je da ovaj porez plati oko 20.000 ljudi.
U ovom trenutku na prodaju je najmanje 500 kuća za koje njihovi vlasnici traže više od 350.000 evra, a još toliko je stanova, parcela i poslovnih objekata. Još najmanje 100 kuća vrednijih od 35 miliona dinara trenutno se nudi na prodaju i u Novom Sadu.

U imovinu ulaze i skupoceni automobili, jahte, stanovi i vikendice u zemlji i inostranstvu, ali i udeli u preduzećima. Sabiraju se i štedni ulozi, gotovina, "tajm šering" pravo, dugoročni zakup, pravo korišćenja građevinskog zemljišta, autorsko pravo, pa i licenca. Prijavljuju se i umetničke slike, retke knjige i nakit - ukoliko pojedinačno vrede više od 100.000 dinara.

Cilj poreznika je da dođu do građana koji godinama unazad zarađuju mnogo više od iznosa koji im prijavljuju. Kada ukrste svoje podatke o primanjima sa vrednošću imovine, imetak koji nema pokriće biće oporezovan stopom od 20 odsto. Milioneri su, kada se ima u vidu odziv, rešili da im ne pomognu u tom poslu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
plaćanje poreza porez bogataši poreska uprava Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana