Tekst objavljen: 14.02.2013 10:55        


Gubitak Kroacije erlajnz za 2012. iznosi skoro 50 miliona evra (370 miliona kuna), a hrvatska aviokompanija primorana je na radikalne rezove. Astronomski gubitak je samo deo problema u kojima se našao hrvatski nacionalni avioprevoznik kojem prete još crnji dani.

Bliži se "poslednji let" Kroacije erlajnz

Kroacija erlajnz će morati da smanji svoju flotu koju sada čini 13 aviona. Takođe će morati da smanje broj linija, ali i broj zaposlenih.

Kroacija erlajnz je u međuvremenu naručila četiri nova Erbasa čiju je isporuku već odložio za 2015. i 2016. godinu, ali ni tada neće moći da ih preuzme jer Agencija za zaštitu tržišne konkurencije tera Kroaciju erlajnz na smanjenje flote zbog državne pomoći. Tako ova kompanija mora da se reši jednog aviona i samim tim nema u tom razdoblju pravo da uzima nove. Nove Erbasove avione mogu da preuzmu najranije 2017. godine.
Tako će, tvrde upućeni, morati odmah da se reše jednog Erbasa, da smanje broj linija za deset odsto, a to onda znači i za toliko smanjenje broja zaposlenih. Odlaskom jednog Erbasa, četiri kapetana i dva kopilota biće višak.

Eksperti iz avioindustrije smatraju da takav scenario vodi definitivnom kraju hrvatskog nacionalnog avioprevoznika jer u uslovima sve jače konkurencije na tržištu, Kroacija erlajnz mora da smanji flotu, proredi red letenja...

Pri tom u idućih deset godina ne sme da primi nikakvu državnu pomoć. Čak mora da da svoj doprinos u iznosu polovine iznosa državne pomoći, a to je otprilike 66 miliona evra.

Ove godine će biti ukinuta liniju za londonski Getvik, a u igri je i linija za Prištinu. Sledeće godine moguće je ukidanje i linije za londonski Hitrou. Neke linije će pokušati da sačuvaju tako što će ih na neko vreme ustupiti drugim avioprevoznicima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza Hrvatska vazdušni saobraćaj aviosaobraćaj aviokompanije croatia airlines kroacija erlajns

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana