Tekst objavljen: 21.02.2013 16:41        


U Srbiji je nezaposleno 750.000 ljudi, 650.000 zaposlenih ne prima redovno platu, dok 95.000 porodica prima novčanu socijalnu pomoć - kaže državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike Brankica Janković.

Bez posla i redovne plate živi 1,5 milion ljudi

Ona navodi da "od 750.000 nezaposlenih čak 140.000 su stariji radnici, a poslodavci se najviše odlučuju za one stare između 30 i 40 godina".

Pomoćnik ministra rada, zapošljavnja i socijalne politike Zoran Milošević rekao je da stanje na tržištu rada direktno utiče na stabilnost penzionog sistema.

– Jaka ekonomija i efikasno tržište neophodni su za stabilnost penzionog sistema – naveo je Milošević, i ukazao na to da je broj osiguranika u padu, a broj penzionera stabilan.

Kako je istakao, uzroci tog nepovoljniog odnosa su pad zaposlenosti, izbegavanje plaćanja doprinosa i „siva” ekonomija jer se procenjuje da u toj zoni radi između 300.000 i 700.000 ljudi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    nenad 25.02.2013 12:47

    ako se uzem uobzir kako se drzava odlnosti ne domacinski prema malim i srednjim preduzecima, gde je ponasanje drzave naj blaze receno ne domacinski sa odnosom polaganja prava na privatan posao u koje nije nista ulozila, bez ideje i pomoci da resi sopstveni prblem kao sto su nezaposlenost, nemogucnost placanja svojih obaveze prema korisnicima budzeta, tolerisanje crne ekonomije na stetu onih koji regularno rade, krajnje ne profesionalan odnos prema firmama u stecaju i tolerisanje godinama ne placanja poreza i doprinosa, oprasrtanje dugovanja po svim pitanjima jer su firme u restrukiranju, samo pokazuje da privreda srbije ne moze da se oporavi ni narednih 10 godina, na kljucnim mestima u svim dosadasnjim vladama koje se odnose na privredu dolaze ljudi koji imam utisa mrze Srbiju iz nad svega, jer kako da objasnim niz promasenih zakona, koji sunovracuju sopstvenu privredu od koje inace primaju plate i beneficije. Zaokret mora da bude jezivo surov, da bi se sve ovo makar zaustavilo ovde gde jeste. Naj tuznije je to sto niko iz politicnkih struktura to ne oseca jer to njih ne dotice, oni uredno i na vreme primaju plate, dnevnice i sve sto im pripata, ona stara poslovica da 'SIT GLADNOM NE VERUJE" , ima i te kakvu istinu u nasem slucaju. Bojim se ide jos gore i gladnije vreme, i sve dok oni koji primaju plate i sede u vladi nebudu direktno ugrozeni za svoja primanja, nista se nece promeniti.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
posao nezaposleni nezaposlenost plate Srbija ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana