Tekst objavljen: 11.09.2012 10:56        


Bernar Arno, najbogatiji čovek u Evropi, uskomešao je Francusku kada se radi o porezima, državljanstvu, patriotizmu i tome kakvu politiku vlada treba da vodi za promociju privrednog rasta.

"Bekstvo" vlasnika Luj Vitona trese Francusku (Vladislav Falšivomonetčik/CC-BY-SA 3.0/Wikimedia Commons)

To je prilično impresivno dostignuće za jednu malu izjavu modnog magnata, koji je potvrdio juče da je podneo zahtev za belgijsko državljanstvo, što je bio, kako se ispostavilo, jak udarac na francuski nacionalni ponos.

Arno, izvršni direktor francuskog modnog giganta LVMH, vlasnik kuća poput Luja Vitona i Kristijana Diora, simbol je luksuza francuske modne industrije. Arno je četvrti čovek po bogatstvu u svetu, a njegov lični imetak magazin Forbs procenjuje na 41 milijardu dolara.

Uprkos njegovom negiranju, mnogi smatraju da je njegov potez zapravo izvrdavanje plana nove francuske socijalističke vlade da poveća porez za najbogatije na 75 odsto.

Francuski Liberasion na naslovnoj strani mu je poručio "Gubi se, bogata budalo!", na šta je on reagovao odlukom da uloži tužbu protiv lista.

S druge strane granice, mediji su dočekali dobrodošlicom Arnoa.
"Dobro došli, gospodine Arno", piše na naslovnoj strani belgijski dnevnik Libr (La Libre), koji tvrdi da milijarder već mesecima živi u jednom predgrađu Brisela.


Mediji su spekulisali da šef luksuzne modne kuće LVMH želi belgijsko državljanstvo zbog plana predsednika Francuske Fransoa Olanda da poveća na 75 odsto porez za one koji zarađuju više od milion evra godišnje.

Poreski stručnjaci ukazuju, međutim, da dobijanje belgijskog državljanstva neće uticati na Arnoov porez, pošto se on određuje mestom boravka a ne državljanstvom.

Kao Belgijanac, Arno bi plaćao maksimalno porez na prihod od 50 odsto, a mogao bi i da iskoristi povlašćeni status koji Belgijanci imaju u Monaku, odnosno uopšte ne plaća porez, ako bi se odrekao francuskog državljanstva. Francuzi koji žive u Monaku plaćaju porez u Francuskoj.

AP podeća da ovo ne bi bio prvi put da Arno pokušava da izbegne "jednog socijalistu, po imenu Fransoa". Najbogatiji Evropljanin emigrirao je 1981. u SAD kada je predsednik Fransoa Miteran došao na vlast, a u zemlju se vratio kada je poreska politika postala "konzervativnija".

Arno, međutim, veoma bučno poriče da njegova odluka ima išta sa povećanjem poreza, i dodaje da će nastaviti da plaća porez u sadašnjoj domovini. Njegove izjave, pak, uspele su da ubede samo malobrojne.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Luj Viton Bernar Arno Francuska Belgija porezi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana