Tekst objavljen: 06.02.2013 15:59        


Banke danas i banke nekad u mnogočemu se razlikuju. Portal Business Insider je izvukao stari tekst iz magazina Life objavljen 1960. godine koji opisuje banke u jednom sasvim drugom svetlu nego što ih vidimo danas.

Banke nekad: Šta su sve poklanjale klijentima

Pre pola veka američkoj ekonomiji je išlo sasvim dobro, kamatne stope su bile visoke, a prosečan Amerikanac je imao novca više nego ikad pre. Kada im je trebalo još novca za trošenje, građani su se obratili bankama, čiji službenici su ih strpljivo čekali na šalterima otvorenih ruku.

Moderni bankari vas pak ne čekaju da pitate za novac. Danas vam ga guraju pred nos, odnosno banke ohrabruju nove klijente da ispišu čekove pre neko što polože i jedan cent, piše Business Insider. "Ne posuđujete dovoljno. Uzmite još!"

Kako se bankarski biznis 1960-ih razvijao i rastao, starije banke su bile suočene sa oštrom konkurencijom raznih štednih i kreditnih udruženja, ali i novih banaka na tržištu. Međutim, kamatne stope na depozite već su tada bile dotakle plafon, pa su se bankarske grupacije morale uhvatiti nečeg drugog kako bi privukle klijente.

Kao prvo, počele su klijentima deliti apsurdno puno besplatnih stvari. U ta vremena banke su poklanjale zidne satove, posuđe, gramofonske ploče, aparate za kafu, kuhinjske setove, pa čak i stipendije. Međutim, takva praksa danas uglavnom spada u prošlost.

Drugi zanimljiv način privlačenja klijenata su bile razne manifestacije u poslovnicama. Navodi se primer banke Manhattan Savings koja je za vreme božićnih praznika zaledila deo svog predvorja i priredila priredbu sa klizačima na ledu. Možete li tako nešto zamisliti u ijednoj današnjoj banci?

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke banka sjedinjene američke države SAD Amerika

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana