Tekst objavljen: 23.07.2013 16:40        


Predstavnici Narodne banke Srbije i Udruženja banaka Srbije ocenili su da predlog o ograničenju kamatnih stopa banaka ne bi dao očekivani efekat.

Bankari: Đilasov predlog ne bi dao efekat

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da posao NBS nije da zakonom ograničava kamate već da drži inflaciju u ciljanim okvirima i vodi računa o stabilnosti finansijskog sistema.

Generalni sekretar UBS-a Veroljub Dugalić naveo je da je "eksperiment" sa ograničavanjem kamata postojao svojevremeno i da je doveo do toga da nema kredita. Prema njegovim rečima, "ta partija (koja je to predložila) imala je guvernera, ministre finansija, većinu u parlamentu, pa to nije predlagala, i to je populistički pristup i ne zaslužuje da se o tome ozbiljnije priča".
- Naravno da je uvek moguće da se zakonom ograniče stope, ali na primer u Poljskoj gde je međugodišnja inflacija 0,2 odsto, a referentna kamatna stopa 2,5 odsto, kamate su ograničene na 20 odsto - navela je ona.

Tabakovićeva je naglasila da zakonsko ograničavanje kamatnih stopa po pravilu ne znači njihov niži nivo, "da živimo u vreme tržišne privrede gde troškovi utiču na visinu kamatnih stopa".

- Ozbiljan predlog zaslužuje ozbiljno razmatranje, a neozbiljan predlog zaslužuje sledeći komentar - pitanje je perspektive iz koje se gleda na određeni problem, ja odnos prema NBS nisam promenila s obzirom na to da sam juče bila van nje, a sada u njoj - poručila je Tabakovićeva.

- Tražim da se u njoj sarađuje sa privredom, UBS-om, bankama i građanima, nemam drugačiji odnos ni prema kreditu, ni prema štednji. Promena perspektive onih koji su do juče upravljali bankama, a danas su u poziciji da dele sudbinu građana i da se pitaju šta su obezbeđenja kredita i koje su kamate, jeste na žalost razlog za promenu odnosa prema finansijskoj industriji - rekla je guvernerka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke kamate kamate na kredite ograničenje kamata bankari đilas klijent banke klijenti banke prava klijenta banke zaštita klijenata banke Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana