Tekst objavljen: 28.01.2013 11:32        


Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović očekuje da će u razgovorima u Moskvi krajem nedelje biti dogovorena cena ruskog gasa za ovu godinu. Ta cena bi, u proseku, za ovu godinu iznosila oko 370 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.

Bajatović ide kod Rusa po jeftiniji gas

- Prema aneksu ugovora, cena gasa u januaru i februaru biće 421 dolar, ali će kada potpišemo ugovor, ona na kraju prvog kvartala biti poboljšana na oko 400 dolara za 1.000 kubnih metara gasa. Prosečna cena za celu godinu biće na nivou od oko 370 dolara, naspram 488 dolara u poslednjem kvartalu 2012, i biće u rangu cena koje plaćaju države koje troše znatno veće količine gasa nego Srbija - rekao je Bajatović.

Prema njegovim rečima, ugovor mora biti potpisan pre kraja februara, s tim da saglasnost treba da daju upravni odbori Srbijagasa i Gasproma.

- Ne možemo, međutim, ugovor da posmatramo samo kroz cenu. Srbija ima veliki problem sa neravnomernom potrošnjom, jer trošimo gas mnogo više zimi nego u letnjim mesecima. Standardni ugovor podrazumeva da stalno povlačite iste količine, plus minus 10 posto, a mi imamo mogućnost da kad želimo da povučemo više gasa, to plaćamo po ceni iz ugovora - rekao je Bajatović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena gasa gas bajatović srbijagas energetika partnerstvo sa Rusima

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana