Tekst objavljen: 04.02.2013 14:50        


Konačno ugovor o prodaji i zakupu zemljišta osam poljoprivrednih kombinata, Vlada Srbije će sa kompanijom Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata potpisati tokom marta.

Arapski šeici grade pet fabrika hrane u Srbiji

Posle kupovine i najma zemlje, Arapi bi u Srbiji gradili i pet fabrika za preradu hrane, ali razmišljaju i o investiciji u Luku Pančevo i obnovu flote Jugoslovenskog rečnog brodarstva.

- U narednih mesec i po dana će tim stručnjaka Al Dahre izabrati lokacije za pet fabrika, a Bačka Palanka će sigurno biti jedna od njih - kaže ministar Dinkić.

Al Dahra još nema preciznu računicu koliko će je sva ta ulaganja koštati. U opremu, nove fabrike, samu proizvodnju i druge oblasti u kojima bi radili, uložiće okvirno - 300 miliona evra.

- Iako će Srbija biti vlasnik 20 odsto zajedničkog preduzeća, imaće 85 odsto koristi od naših ulaganja u obrtna sredstva - istakao je Kadim Abdula Aldareim, zamenik predsednika “Al Ain” i “Al Dahra holdinga”.

- Imaće koristi od otkupa hrane, novog zapošljavanja, gradnje logističkih centara, fabrika. Izbor lokacija za fabrike zavisi od veza, dostupnosti električne energije, ali i od potencijala i broja farmera. Farmerima ćemo ponuditi petogodišnje ugovore i tačno ćemo im reći naše potrebe i kojom dinamikom treba da seju. To će dati sigurnost farmerima - kaže on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poljoprivreda agrar hrana ujedinjeni arapski emirati ujedinjeni arapski emirati UAE

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana