Tekst objavljen: 27.03.2013 13:50        


Memorandum o strateškom partnerstvu između kompanija Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i domaćeg avio prevoznika JAT trebalo bi da bude potpisan u aprilu, kaže ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić koji boravi u radnoj poseti Abu Dabiju.

Arapi spasavaju naš "ponos", Etihad partner Jata

- Želimo da JAT postane profitabilna kompanija i ponos Srbije. Uveren sam da će Etihad biti idealan partner za našu nacionalnu avio kompaniju. Dogovorili smo se da već sredinom aprila njihov menadžment dođe u Beograd. Oni već od početka aprila kreću sa detaljnom analizom poslovanja JAT-a. Verujem da ćemo već sredinom aprila imati dobre vesti i da ćemo u naredna dva meseca završiti sve dogovore o strateškom partnerstvu JAT-a i Etihada - izjavio je Dinkić.

Etihad raspolaže sa flotom od 72 savremena aviona. Prošle godine ova kompanija ostvarila je prihod od 4,8 milijardi dolara, a poseduje manjinsko vlasništvo i pravo upravljanja u nemačkom Er Berlin, irskom Er Lingus, Virdžin Australija i Er Sejšeli.
Komercijalna saradnja JAT-a i Etihada podrazumeva uvođenje svakodnevnih letova na liniji Beograd-Abu Dabi od sredine godine, kao i otvaranje linije u saradnji sa Er Berlin na relaciji Beograd-Berlin-Čikago i još tri destinacije za Sjedinjene Američke Države.

Partnerstvo JAT-a i Etihada podrazumeva i kompletnu modernizaciju JAT-ove flote, odnosno nabavku novih aviona, na osnovu čega bi Etihad mogao da preuzme 49 odsto vlasništva u JAT-u i zaključi dugoročni ugovor o upravljanju kompanijom.

- To bi obezbedilo da JAT postane deo alijanse Etihada i omogućilo bi profitabilno poslovanje naše nacionalne avio kompanije u budućnosti. Etihad je izrazio spremnost da odmah pomogne JAT-u u lizingu 4 nova aviona koji su potrebni već od juna zbog početka turističke sezone - saopštilo je Ministarstvo finansija i privrede.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Jat jat airways aviokompanije etihad emirati ujedinjeni arapski emirati UAE aviosaobraćaj Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana