Tekst objavljen: 04.03.2013 7:38        


Jedna od najpoznatijih kompanija sveta Mubadala iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, izgradiće pogone fabrike čipova u blizini beogradskog aerodroma Nikola Tesla. U toj fabrici će biti zaposleno više od 1.000 visokostručnih kadrova, koji će primati platu i do 10.000 evra!

Arapi će naše IT stručnjake plaćati i 10.000 evra?

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić rekao je prilikom posete Abu Dabiju da je posao s Mubadalom priveden kraju i da očekuje da će ta velika firma uskoro doći u Srbiju.

- Na tom poslu se radi, već im je i određeno zemljište u Beogradu, što nimalo nije bio lak posao zbog njihovih potreba za blizinom aerodroma, a jedini problem je naći stručnjake u Srbiji za izlivanje silicijuma - otkrio je Vučić.

Kako Telegraf piše, mali broj ljudi stručan je za oblast izlivanja silicijuma, a visokoobrazovani stručnjaci koji budu radili u ovoj fabrici moći će da računaju na zaradu i do 10.000 evra.

Kancelarija Vlade Srbije za dijasporu pozvala je srpske stručnjake koji rade u inostranstvu da se zaposle u kompaniji Mubadala, jer je uslov za realizaciju te investicije da obezbedimo 1.000 stručnjaka za visoke tehnologije.

Ministar finansija Mlađan Dinkić kaže da bi "ta investicija, ako se dogovorimo, iznosila čak četiri milijarde dolara. Ovde bi se pravilo 'srce' hardvera, što bi značilo da moramo da razvijemo dodatno i neke naučne oblasti kao što je nanotehnologija. To bi bila prava tehnološka revolucija u Srbiji".

- Mi za taj projekat planiramo da pozovemo srpske naučnike u svetu da se vrate. Kompanija iz Emirata zauzvrat traži odgovarajuće zemljište sa dobrom infrastrukturom, blizu beogradskog aerodroma. Kompletna proizvodnja bi se, makar u početku, izvozila – objasnio je Dinkić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

  1. User image
    Mladen Dinkic U Mnozini 04.03.2013 8:57

    A ovi (naši IT stručnjaki) ce zauzvrat u Zelezari Smederevo da izlivaju silikonski mikro-cip "Dinkic 6000" .

  2. User image
    pravda 11.03.2013 10:00

    IT nema apsolutno nikakve veze sa razvojem i pravljenjem mikro cipova, njima trebaju inzinjeri elektronike i elektrotehnike. IT strucnjaci nemaju blage veze sa arhitekturom cipova.

  3. User image
    Milenko 14.03.2013 14:07

    Možda ne živimo u istoj Srbiji sa našom vladom, ko zna? Silna obećanja su davana od aktuelnog finansijskog genija i ostade na tome. Nisu se samo izjasnili da li je to godišnja ili mesečna plata!? Ispade Srbija Eldorado, a od nas su onomad i turci pobegli. Čini mi se da mora da radi ona motka, znate već koja. Iskreno se nadam da ću doživeti dan kada će neko da rastera demokratski mrak i donese toliko željeno svetlo, samo se bojim da tada ne budem star kao Metuzalem. Srećno Srbijo!!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija strane investicije mubadala UAE ujedinjeni arapski emirati emirati it industrija IT kompanije ICT čip tehnologija strani investitori

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana