Tekst objavljen: 23.05.2013 9:10        


Krajem sledeće nedelje iz Itihada će u Beograd stići ponuda Vladi Srbije za Jat ervejz i ukoliko bude sve kako je planirano, očekuje se da aviokompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata 1. jula preuzeme upravljanje Jatom.

Arapi 1. jula preuzimaju upravljanje Jatom?

- Čelnici Itihada očekuju da do 15. juna Vlada Srbije donese odluku o ponudi koju će poslati i da potom preuzmu upravljanje novom kompanijom u kojoj bi oni imali 49 odsto, a država Srbija 51 odsto - navodi izvor Politike.

Pošto će država Srbija preuzeti dugove Jata (oko 170 miliona evra), plan Itihada je da novi Jat već 2014. bude profitabilan, a da 2015. godinu završi sa zaradom od oko 25 miliona evra.

U prvoj fazi broj zaposlenih treba da bude smanjen sa 1.243 na 800, a procena je da Jatu ne treba više od 600 ljudi.

- Nema viška pilota, kopilota i posade, već administracije. Tim pre što je u planu Itihada da do 2015. Jat ima 14 do 16 većih aviona sa po oko 150 mesta i osam letelica tipa ATR, s propelerima - rekao je Politikin sagovornik.

Jedna od ključnih stvari u zaključivanju ugovora o strateškom partnerstvu sa Itihadom je i rešavanje spora koji Jat ima sa Erbasom još od 1998., kada su od ovog proizvođača naručeni avioni i za njih uplaćen avans od 23,5 miliona dolara.

Reč je o kupovini osam Erbasovih aviona, a vrednost celog posla sa školskim centrom, simulatorima i propratnim stvarima tada je iznosila 560 miliona dolara, ali taj posao nikada nije realizovan.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
etihad vazdušni saobraćaj aviosaobraćaj aviokompanije Jat jat airways itihad

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana