Tekst objavljen: 19.02.2013 15:15        


Srpskim preduzećima pružaju se velike mogućnosti na tržištu Angole, a pogotovo za učestvovanje u značajnim infrastrukturnim objektima i energetici, gde angolska vlada planira da investira oko 6,2 milijarde evra do 2016. godine, ocenjuju u Privrednoj komori Srbije.

Angola velik potencijal za srpske kompanije

Angola je utvrdila prioritetna područja u međunarodnoj ekonomskoj saradnji - izgradnju infrastrukture - putne mreže, železnice, aerodroma i luka i elektrifikaciju čitave zemlje, sa naglaskom na obnovljive izvore energije, kao i povećanje poljoprivredne proizvodnje, te ulaganje u oružane snage zemlje.

Prema mišljenju analitičara PKS, postoje velike mogućnosti za uključenje srpskih preduzeća u izgradnju novih i obnovu infrasturkturnih objekata razorenih tokom tridesetogodišnjeg građanskog rata u Angoli, a reč je pre svega o razorenim železničkim prugama, mostovima, lukama, aerodromima i gradskim saobraćajnicama.

Angola je, inače, od uspostavljanja diplomatskih odnosa 1976. godine, do 1990. bila među najznačajnijim partnerima bivše Jugoslavije u Africi, južno od Sahare, sa obiom razmene koji je dostizao i do 200 miliona dolara godišnje.

Robna razmena Angole i Srbije svela se, međutim, u 2012. na skromnih 4,9 miliona dolara, od čega je srpski uvoz bio simboličnih tri hiljade dolara.

U periodu od 2001. do 2012. Angola je imala izuzetno visoku prosečnu godišnju stopu privrednog rasta od 11 posto, a prošle godine je ostvarila gotovo sedmopostotnu ekonomsku ekspanziju.

Bruto nacionalni proizvod Angole u prošloj godini, meren paritetom kupovne moći, procenjen je na 126 milijardi dolara, ili 6.200 dolara po glavi stanovnika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
industrija infrastruktura investicije Srbija Afrika angola

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana