Tekst objavljen: 02.04.2013 14:10        


Sjedinjene Američke Države kritikovale su propise Evropske unije protiv genetski modifikovanih useva uvezenih iz SAD, nazivajući ih nepotrebnima.

Amerikanci kritikovali EU jer odbija GMO proizvode

- Ograničenja EU su očigledno za posledicu imala odlaganje odobrenja novih semena s genetski modifikovanim karakteristikama, uprkos pozitivnim procenama Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA) - kaže se u izveštaju Ureda za trgovinu SAD.

SAD i EU planiraju da započnu pregovore s ciljem stvaranja najveće zone slobodne trgovine na svetu. Međutim, pitanje genetski modifikovanih useva bi moglo isplivati kao politički osetljivo, s obzirom da je proizvodnja GMO dozvoljena u SAD, ali je strogo regulisana u EU, gde je do sada odobreno gajenje samo dva genetski izmenjena useva.
Ured je kritikovao EU i zbog uvođenja, kako je rečeno, "komercijalno neizvodljivih zahteva" za genetski modifikovane sadržaje u prehrambenim proizvodima, u okviru evropskih propisa o označavanju proizvoda.

- Vlade stranih zemalja nastavljaju da nameću diskriminatorne i neopravdane mere na poljoprivredne proizvode izvezene iz SAD - rekao je Demetrios Marantis iz Ureda za trgovinu SAD.

- Ova ograničenja ne samo da nanose štetu američkim poljoprivrednicima, već onemogućavaju da potrošači širom sveta imaju pristup sigurnoj, visoko kvalitetnoj američkoj hrani i poljoprivrednim proizvodima - rekao je Marantis.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Amerika sjedinjene američke države SAD evropa EU evropska unija GMO GM hrana genetski modifikovana hrana zdrava hrana kvalitet hrane

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana