Tekst objavljen: 09.04.2013 16:40        


U Albaniji je tokom prošle godine izgubljeno ili ukradeno čak 3,25 milijardi kWh. Prema izveštaju državnog Instituta za statistiku, to je 40,7% od ukupne električne energije koja je distribuirana u elektroenergetskoj mreži.

Albanija: "Izgube" 40% ukupne električne energije

Prema navodima tiranske televizije Top channel, gubitak električne energije je za 50% ili 1,1 milijardi kWh veći u odnosu na 2011. godinu što je potvrda o finansijskom haosu koji vlada u energetskom sektoru Albanije.

Pretvoreno u novčanu vrednost iznos zloupotrebe električne energije prošle godine dostiže 300 miliona dolara ili oko 2,5 posto bruto domaćeg proizvoda.

Investiranjem polovine tog iznosa albanski energetski sektor bi izašao iz krize, a stvorio bi se i prostor da vlada smanji cenu za građane koji uredno plaćaju struju.

Početkom ove godine Regulatorni zavod za energetiku (ERE) prisilno je oterao češkog giganta ČEZ, vraćajući elektrodistribuciju pod državnu administraciju, dok se KEŠ, javna kompanija koja upravlja proizvodnjom, nalazi pod stečajem i preživljava zahvaljujući vladinim subvencijama ili kreditima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
električna energija albanija krađa krađa struje struja energetika

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana