Tekst objavljen: 05.03.2013 10:50        


U najuži krug kandidata za preuzimanje Razvojne banke Vojvodine ušle su dve banke, ali su njihova imena zasada poslovna tajna - kaže Zoran Radoman, vojvođanski sekretar za finansije.

AIK banka najbliža preuzimanju RBV banke

Reč je o bankama iz kruga od četiri finansijske institucije koje su, i do sada, pominjane kao one koje su pokazale interesovanje za preuzimanje RBV. To su: Sosijete ženeral, Unikredit, Kredi Agrikol i AIK banka.

U Ministarstvu finansija nisu želeli da komentarišu ove navode, a sami bankari nerado pričaju o eventualnom preuzimanju depozita Razvojne banke Vojvodine, ne želeći zvanično da potvrde svoju zainteresovanost.

Ipak, nezvanično se kao „najizvesniji igrač“ pominje niška AIK banka. Jer, Razvojna banka Vojvodine orijentisana je na klijente sa područja pokrajine, gde joj se nalaze i filijale. AIK banka Niš, pak, više pokriva centralni i južni deo Srbije.

Osim toga, preduzeće Sunoko koje posluje u okviru novosadske MK grupe ima značajan udeo u vlasništvu AIK banke. Tačnije, uz grčku ATE banku, koja ima 20 odsto vlasništva, Sunoko poseduje 12,57 odsto akcija AIK banke Niš. Svi ostali vlasnici imaju ispod 7,5 odsto akcija.

Banka, koja na kraju postigne sporazum sa Ministarstvom finansija, na sebe će preuzeti osigurane i neosigurane depozite i kvalitetnu aktivu Razvojne banke Vojvodine: državne hartije, gotovinu, kreditne partije najkvalitetnijih dužnika među stanovništvom. Republika i Pokrajina emitovaće obveznice vredne od sedam do devet milijardi dinara, a kupac će biti banka spremna da ih kupi po najnižoj ceni. Očekuje se da će cela transakcija da bude okončana najkasnije prvih dana aprila.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
aik banka RBV Razvojna banka Vojvodine prodaja banke banka banke državne banke Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana