Tekst objavljen: 15.03.2013 7:02        


Šteta zbog afere sa aflatoksinom u mleku je između 100 miliona i 125 miliona evra, a prodaja mleka je opala za pet do 27 odsto, rekao je potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnje i spoljne trgovine Rasim Ljajić.

Afera sa mlekom koštala Srbiju 125 miliona evra

Ljajić je kazao da su pojedine mlekare obustavile izvoz, a neke ga smanjile za čak 37 odsto i dodao da smanjenje izvoza nije samo posledica afere.

Knežević je rekao da proizvođači ni uz svesrdnu pomoć države ne mogu da postignu nivo od 0,05 aflatoksina. On dodaje da bi bila ugorožena egzistencija desetine hiljada proizvodjača mleka, da bi se ugrozio eko šistem i stvorilo crno tržište mleka, da nije podignut nivo aflatoskina sa 0,05 na 0,5 mikrograma po litru.
- Mi smo analizirali prodaju u šest najvećih trgovinskih lanaca, neću reći kojih. Ta analiza je pokazala da je prodaja mleka opala od pet do 27 odsto - kazao je Ljajić.

Ministar poljoprivrede Srbije Goran Knežević priznao je da snosi deo odgovornosti za nerešene probleme u tom sektoru i "da nas je čitav ovaj slučaj sa aflatoksinom u mleku zatekao".

Knežević kaže da će postojeći standard o dozvoljenom nivou aflatoksina u mleku od 0,5 mikrograma po litri ostati dok se ne steknu uslovi da se promeni.

- Ništa se neće dogoditi ako građani nastave da piju mleko sa 0,5 mikrograma po litri mleka, jer isti standard ima tri četvrtine sveta - rekao je Knežević.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mleko zdrava hrana kvalitet hrane Srbija afera rasim ljajić Goran Knežević

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana