Tekst objavljen: 13.09.2013 14:59        


Sto hiljada bogatih koji ne plaćaju porez na zarade i 600.000 radnika, odnosno njihovih poslodavaca koji rade na crno, biće takođe meta Vlade u okviru poreskih reformi. Kako saznaje Blic, na udaru će biti estrada, instant bogataši, ali i brojni tajkuni koji danas, bar zvanično, i ne primaju platu.

100.000 bogataša uopšte ne plaća porez na zarade

Pored ekstraporeza na primanja veća od 100.000 dinara, izmena poreskih zakona, prema aktuelnoj ideji, uključivala bi i šest odsto zaposlenih koji zarađuju i po nekoliko hiljada evra mesečno, ali izbegavaju bilo kakvo plaćanje nameta na plate.

Ovom merom u Nemanjinoj 11 planiraju da nadomeste deo manjka koji bi nastao smanjenjem nameta na zarade koji plaćaju poslodavci, a visok deficit, prema aktuelnim predlozima, pokušaće smanjiti i uvođenjem reda u sivu zonu.

Izvor Blica tvrdi da bi se porez na zarade od bogataša i mogao naplatiti, ali da očekivanja od rada na crno nisu velika.

Na potezu bi trebalo da budu terenske inspekcije. Moglo bi se očekivati zabrana prodaje gotovih proizvoda na pijacama, tekstila, elektromaterijala, prehrambenih proizvoda... Inspekcije bi mogle da promene radno vreme, da rade noću kada ugostitelji uglavnom drže radnike na crno. Veće kontrole biće i na građevinama.

Rada „na crno” ima u svim granama privrede, najviše u građevinarstvu, poljoprivredi, trgovini i ugostiteljstvu (skoro 15 odsto), te tekstilnoj industriji. Ako se uzme srednja procena - da u Srbiji ima 600.000 ovakvih radnika, računica kaže da država na osnovu neplaćenih doprinosa gubi 5,4 milijarde evra godišnje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana