Tekst objavljen: 17.08.2016 10:15        


Svet već nekoliko godina živi u finansijskom eksperimentu koji vrše centralne banke - besomučno se štampaju rekordna novčana sredstva, dok se kamate spuštaju do istorijskog minimuma, navodi u pismu klijentima rukovodilac fonda "RIT Kapital partners" lord Džejkob Rotšild. 

Živimo u globalnom eksperimentu centralnih banaka

Kako upozorava, šefovi centralnih banki nastavljaju najveći monetarni eksperiment u istoriji, a posledice ultraniskih kamata se ne mogu predvideti.

Monetarno pumpanje, prema njegovim rečima, povlači za sobom porast cena akcija (oko tri puta od 2008. godine na americkom tržištu) i državnih obveznica, preneo je Sputnjik.

U ovom eksperimentu, poručuje Rotšild, stran je realni sektor ekonomije, iako šefovi svetskih centralnih banaka kao glavni cilj navode njegovu obnovu.

Skoro sve vrste investicija su porasle monetarnim prilivom, dodaje Rotšild.
Međutim, kako ističe, ekonomski rast ostaje anemičan, potražnja slaba, a u mnogim razvijenim zemljama vidi se deficit.

Šef "RIT Kapitala" konstatuje pogoršanje geopolitičke situacije na planeti - bliskoistočni konflikt dugo će ostati nerešen, a istovremeno se usporava druga po veličini ekonomija sveta kineska.

Rotšild u ovim uslovima savetuje pre svega da se čuva kapital dok traganje za mogućnostima njegovog umnožavanja treba da ode u drugi plan.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke centralna banka svet

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana