Tekst objavljen: 15.09.2015 11:45        


Neke od ključnih zemalja u razvoju apelovale su na Sjedinjenje Američke Države (SAD) da okončaju dugotrajnu agoniju neizvesnosti i da odmah podignu kamatne stope. 

Zemlje u razvoju traže od SAD da poveća kamatne stope

Budući da su već pogođene kolapsom cena sirovina, čiji je uzrok usporavanje nekada brzorastuće kineske privrede, sami izgledi povećanja kamatnih stopa u SAD negativno su se odrazili na zemlje u razvoju koje su nekada bile motor rasta globalne ekonomije, prenosi Frans pres.

Privučeni obećanjem da će imati veći povraćaj od ulaganja kada Fed jednom krene sa podizanjem kamatnih stopa, investitori su već počeli da prebacuju svoj novac u sigurnije američke destinacije.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je, međutim, ovog meseca uputio upozorenje protiv preuranjenog povećanja kamatnih stopa u SAD, budući da usporavanje rasta kineske privrede i kolaps cena sirovina pogađa celokupnu svetsku ekonomiju, a naročito zemlje u razvoju.

Neke od ključnih zemalja u usponu bi, međutim, pre birale brzi zaokret nego bolno iščekivanje.
"Odluka Feda je verovatno najiščekivaniji događaj u poslednjem veku", izjavio je guverner centralne banke Perua, Hulio Valarde za japanski list "Nikei" tokom prošlonedeljne posete Tokiju.

"Ono što iznenađuje je da tako veliki broj šefova centralnih banaka sa kojima sam razgovarao želi da se povećanje kamatnih stopa desi što je pre moguće", rekao je Valarde, i dodao da je neizvesnost nastala zbog iščekivanja daleko štetnija od samog podizanja kamatne stope.

Sa njim se slaže i guverner centralne banke Indije, Raguram Radžan, dok guverner centralne banke Indeonezije tvrdi da će se situacija u svetu popraviti čim Fed donese odluku o povećanju kamatnih stopa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
popvećanje kamata kamatna stopa fed Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana