Tekst objavljen: 15.10.2015 13:00        


Radna grupa Vlade Srbije za upravljanje procesom reformi Železnica Srbije usvojila je na današnjoj sednici izveštaj konsultanta koji će biti okvir za dalji proces reformi, a resorna ministarka Zorana Mihajlović apelovala je na direktore da se više angažuju u reformama koje mogu uspeti samo zajedničkim radom.

Železnica mora brže i bolje da sprovedi reforme

Mihajović je istakla da direktori Srbija voza, Infrastrukture i preduzeća Srbija Kargo treba zajedno sa sindikatima da rade na poboljšanjima, jer reforme ne mogu uspeti bez podrške i saglasnosti zaposlenih.

Uvojeni Izveštaj je plan reforme železnice za period 2016-2020. sa fokusom na institucionalnom poboljšanju i korporativizaciji železnica koja će obuhvatiti restrukturiranje osnovnih sredstava, broja zaposlenih i dugova, ocenjeno je na sednici Radne grupe.

Sednici je predsedavala potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

"Ovo je okvir po kome ćemo dalje reformisati železnice. Važno je da preduzeća počnu racionalno da funkcionišu, proces reformi je težak ali ga zajedno možemo sprovesti“, poručila je Mihajlović, a saopšteno je iz njenog kabineta. Ona je istakla da je osnovni cilj da se iz godine u godinu smanjuju državne subvencije ovom sektoru, da se racionalizuju troškovi i dugovanja i da se detaljno napravi plan investicija.

"Svi planirani projekti moraju dobro da se argumentuju", poručila je Mihajlović.
Tonu Verhejen, šef kancelarije Svetske banke u Srbiji rekao je da je proces reformi složen i da je važno precizno postaviti ciljeve. Važna je i transparentnost u svim detaljima šta to vlada subvencioniše, poručio je Verhejen.

Direktori tri preduzeća i sindikata podržali su napore da se ove reforme sprovedu uz napomenu da se racionalizacija broja zaposlenih može sprovesti pažljivo do 2020. godine. Sastanku su prisustvovali direktori tri preduzeća u Železnici, predstavnici sindikata, Ministarstva finansija, Ministarstva privrede, Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, MMF-a, Svetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
radna grupa reforma železnica subvencije železnici železnice srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana