Tekst objavljen: 05.07.2015 16:00        


Zdravstveni osiguranici Republike Srbije za vreme letovanja u Crnoj Gori, imaju pravo na besplatnu hitnu zdravstvenu zaštitu, odnosno lečenje u opštim bolnicama, ali i u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici.

Zdravstveno osiguranje važi i u inostranstvu

Da bi ostvario pravo na ovu zdravstvenu zaštitu u Crnoj Gori, osiguranik mora da od nadležne filijale Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Srbije u mestu svog prebivališta, dobije obrazac SRB/MNE-111.

Osigurano lice je dužno, da se po dolasku u Crnu Goru sa navedenom potvrdom SRB/MNE-111, obrati organizacionoj jedinici Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore. U situaciji kad je osiguraniku Srbije u Crnoj Gori potrebna hitna zdravstvena zaštita, a ne poseduje potvrdu SRB/MNE-111, zdravstvena ustanova je dužna da obavesti organizacionu jedinicu Fonda Crne Gore, radi naknadnog pribavljanja potvrde. Sve ove podatke građani mogu pronaći na sajtu Fonda za zdravstveno osiguranje.

Potvrda /obrazac izdaje se za period do 90 dana u toku godine, a izdavanje je besplatno. Ukoliko se potvrda ne iskoristi, odnosno ako za vreme boravka u inostranstvu nije bilo potrebe za hitnom medicinskom pomoći, potvrda se može vratiti nadležnoj filijali i ponovo zatražiti u slučaju novih putovanja.

Pošaljite upit za putno osiguranje.

U slučaju potrebe za medicinskom pomoći u inostranstvu, osigurano lice predaje dvojezični obrazac nosiocu zdravstvenog osiguranja u mestu privremenog boravka. Ukoliko zdravstvena usluga u inostranstvu budu naplaćene direktno od osiguranika može se, po povratku u Republiku Srbiju, podneti zahtev za naknadu troškova nadležnoj filijali Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje koja je izdala Potvrdu ili dvojezčni obrazac.

Uz zahtev za refundaciju troškova obavezno se prilaže medicinska dokumentacija i račun zdravstvene ustanove u kojoj je lečenje pruženo.

Republika Srbija je potpisala 19 međunarodnih sporazuma o socijalnom osiguranju koji uključuju zdravstveno osiguranje, po osnovu kojih, osiguranici mogu ostvariti pravo na hitnu zdravstvenu zaštitu za vreme privremenog boravka u Velikoj Britaniji, Slovačkoj, Poljskoj, Makedoniji, Rumuniji, Mađarskoj, Češkoj, Italiji, Francuskoj, Luksemburgu, Belgiji, Holandiji, Nemačkoj, Austriji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Bugarskoj na osnovu dvojezičnih obrazaca.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    PronadjiAuto 06.12.2016 17:06

    Do skora smo bili ista drzava zasto bi to bio problem.

  2. User image
    Slavka Jeremic 17.05.2017 17:53

    Postovani ,
    Sta je sa putnim zdravstvenim osiguranjem u Grckoj.
    Unapred hvala.
    Pozdrav.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
putno zdravstveno osiguranje Republički fond za zdravstveno osig putno osiguranje zdravstveno osiguranje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana