Tekst objavljen: 06.10.2016 16:06        


Rast cena nafte je danas zaustavljen, pošto investitori odmeravaju podatke o padu američkih zaliha naspram spekulacija da će nedavni oporavak cena ohrabriti proizvođače da pojačaju pumpanje, javlja agencija "Blumberg".  

Zaustavljen rast nafte, cene ispod 50 dolara za barel

Terminske cene nafte pale su danas u proseku za 0,8 odsto, nakon što su juče zaključene u usponu za 2,3 procenta, na najvišem nivou u tri meseca.

Američke zalihe sirove nafte spustile su se prošle nedelje ispod 500 miliona barela, prvi put od januara, prema vladinim podacima.

Šef odseka za tržišne analize u investicionoj banci "Goldman Saks", Džef Kjuri, izjavio je u jednom intervjuu da se procenjuje da će tržište ostati prezasićeno ponudom i u 2017. godini, i da će cene stagnirati na 55 dolara po barelu, pošto se proizvođači nafte iz škriljaca vraćaju na posao.

Američka "laka" nafta WTI za isporuke u novembru oslabila je danas 38 centi na 49,45 dolara za barel na robnoj berzi u Njujoršku, a na popodnevnom trgovanju u Hong Kongu je cena iznosila 49,56 dolara.

WTI nafta se juče popela za 1,14 dolara na 49,83 dolara, što je najviši nivo od 29. juna. Ukupan obim trgovanja je bio oko 37 odsto ispod 100-dnevnog proseka. Cene ovog energenta su prošlog meseca porasle za 7,9 odsto.

Severnomorska sirova nafta "brent" za isporuke u decembru pojeftinila je danas za 37 centi, ili 0,7 odsto, na 51,49 dolara po barelu na evropskoj berzi fjučersa, ICE, sa sedištem u Londonu. "Brent" je juče ojačao za 2,0 procenta, na 51,86 dolara, što je nivo koji je poslednji put zabeležen 9. juna.

Zalihe sirove nafte u SAD-u pale su za 2,98 miliona barela petu nedelju uzastopno, saopštila je sinoć američka Uprava za energetske informacije. Analitičari su u istraživanju "Blumberga" prognoziorali rast isporuka. U padu je i američka proizvodnja nafte drugu sedmicu zaredom, na 8,5 miliona barela dnevno.

Džef Kjuri iz "Goldman Saksa" rekao je za "Blumberg" televiziju da će tržište nafte ostati prezasićeno i naredne godine zbog otklanjanja poremećaja u proizvodnji u Nigeriji i Libiji, zbog otpornosti američke produkcije iz škriljaca i početka realizacije velikih projekata ugovorenih tokom poslednjih 10 godina.

Članice Orghanizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) sastaće se sledeće nedelje da bi razgovarale o sprovođenju dogovora za smanjenje proizvodnje, a razgovorima će se pridružiti i Rusija kako bi se razmotrile mogućnosti učešća proizvođača izvan naftnog karteral u ovom planu, kaže venecuelanski ministar nafte, a prenosi "Blumberg".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta Blumberg SAD opek-a dolar laka nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana