Tekst objavljen: 01.08.2016 12:55        


Cene nafte su danas blago porasle na azijskom trgovanju, pošto je dolar oslabio a lovci na niske cene krenuli u akciju tokom nedavnih rasprodaja, ali analitičari kažu da će globalna prezasićenost ponude i slaba tražnja prigušiti dobitke.

Zaustavljen pad nafte, cene u blagom usponu

Američk "laka" nafta WTI u novom ugovaranju za isporuke u oktobru, porasla je za 15 centi (0,36 odsto) na 41,75 dolar za barel, a severnomorska nafta "brent" je ojačala takođe za 15 centi (0,34 odsto) na 43,68 dolara, izveštava agencija AFP.

Analitičari, međutim, smatraju da se oporavak cene verovatno neće održati.
Cene su prošle nedelje pale na tromesečni minimum, nakon što su američki podaci pokazali neočekivani rast komercijalnih zaliha nafte i benzina, pojačavajući zabrinutost u pogledu globalne prezasićenosti ponude te sirovine.

Vest o tome da je američka ekonomija u aprilu i maju ostvarila sporiji rst nego što se očekivalo takođe je nametnula pitanje tražnje u zemlji koja je najveći svetski potrošač nafte.

Slabi ekonomski pokazatelji su takođe smanjili šanse za povećanje američkih kamatnih stopa u ovoj godini, poguravši tako slabljenje dolara što je za posledicu imalo pojeftinjenje "crnog zlata" za kupce koji koriste druge valute.

"U ovom trenutku je prisutan jasan silazni trend cena na tržištu nafte", kaže za "Blumberg news" Majkl Mekarti, glavni strateg u sidnejskoj kompaniji CMC Markets.

"Prisutna je zabrinutost zbog nastavka situacije sa prevelikom ponudom. Jasno je da je kota od 40 dolara po barelu psihološka granica za WTI naftu i zato očekujem da budu preduzete neke mere podrške kakve smo već videli ranije na tom nivou".

Sandživ Gupta, analitičar za naftu i gas u kompaniji Ernst||Jang, dodaje da će "cena sirove nafte i dalje ostati pod pritiskom zbog zabrinutosti u vezi sa usporavanjem ekonomske aktivnosti u SAD, visokih nivoa zaliha te sirovine i njenih derivata, i medijskih izveštaja o rastu proizvodnje u Oraganizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEK) u julu".

Provajder informacija iz energetskog sektora, kompanija S||P Global Plats objavila je da je proizvodnja iz OPEK-a skočila za 300.000 barela dnevno u junu, na gotovo osmogodišnji maksimum od 32,73 miliona barela dnevno.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
oporavak nafte zalihe nafte potrošnja nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana