Tekst objavljen: 22.11.2013 12:15        


Iako turističke agencije cene svojih ponuda reklamiraju u evrima, građani aranžmane plaćaju u dinarskoj protivvrednosti, po znatno višem kursu od onog koji svakodnevno objavljuje Narodna banka. Zbog toga turisti se često osećaju prevarenim, jer letovanja, zimovanja i šoping ture na kraju plate više nego što su računali.

Zašto naših 500 evra u turističkoj agenciji vredi manje

Građanin Srbije koji sa 500 evra u džepu dođe u turističku agenciju kako bi platio aranžman za koji na sajtu agencije stoji da košta 500 evra, ne bi imao dovoljno novca da uplati put.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača, objašnjava da nije čudno što se zbog ove prakse turističkih agencija građani osećaju prevarenim, zato što to i jesu, jer stvarnu cenu putovanja saznaju tek onda kada odluče da plate aranžman i potpišu ugovor, čime su direktno povređena njihova prava. - Već dugo pokušavamo da skrenemo pažnju nadležnih zbog nekorektnog računanja kursa agencija, međutim, kao i u mnogim drugim slučajevima, još niko nije reagovao. Potrošači na osnovu reklama agencija i njihovih ponuda na internetu donose odluku preko koje agencije će ići na odmor, a onda im naplate više nego što je obećano - kaže Papović.
Kako turističke agencije ne primaju evre, potencijalni putnik morao bi prvo da promeni evre u dinare, posle čega bi imao 57.000 dinara, a onda bi morao da doda još oko 1.200 dinara kako bi imao onoliko koliko 500 evra vrednuje turistička agencija.

Turističke agencije, naime, vrednost evra računaju po kursu poslovne banke sa kojom sarađuju, a koji je po pravilu dosta viši od srednjeg kursa NBS.

U Nacionalnoj asocijaciji agencija JUTA objašnjavaju da agencije moraju da koriste viši kurs banaka, jer posluju sa strancima kojima plaćaju u evrima, a naša država im zabranjuje da naplaćuju u stranoj valuti.

- Agencije po višem kursu kupuju evre kojima plaćaju hotelima sa kojima posluju u inostranstvu, pa da ne bi bile u minusu moraju i da prodaju aranžmane po istom kursu. Kada bismo računali po srednjem kursu Narodne banke, gubili bismo novac na razlici - kaže Aleksandar Seničić, direktor JUTA.

Ovo ne predstavlja problem većini avio-kompanija, koje svoje ponude takođe često reklamiraju u evrima, ali ih kupci plaćaju u dinarima, po srednjem kursu NBS na dan plaćanja.

I građani i turističke agencije i udruženja za zaštitu potrošača smatraju da bi sve bilo jednostavnije kada bi država dozvolila platni promet u evrima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Jole 23.11.2013 17:37

    Zivim sa familijom u inostranstvu i upravo iz tog razloga ja ne uplacujem vise nikakve aranzmane za sebe i svoju familiju preko agencija u Srbiji.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovni kurs prodajni kurs srednji kurs kurs dinara kurs evra devizni kurs putovanja turističke agencije putnici turizam turisti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana