Tekst objavljen: 31.10.2013 15:29        


Kupite knjigu na poklon, a na zadnjoj stranici cena ispisana hemijskom olovkom. Akcijska prodaja čokolade sa reklamnom porukom „kupi pet, a šestu dobijaš besplatno" nalepljena je tako da se ti proizvodi oštećuju tako što se ponekad dve „načnu" istovremeno.

Zašto nalepnica sa cenom oštećuje sam proizvod

Ili još gore – kupite nameštaj ili belu tehniku, a na površini ostane uspomena od poderanog papira, kao posledica zalepljene cene čvrstim lepilom.

Naravno da je i ovo tema koja je usko vezana za zaštitu potrošača i slikovito ilustruje odnos države i trgovaca prema svakom dinaru potrošača.

A zašto je ova „sitnica" važna za Evropu, a za nas ne?

U Evropskoj uniji obaveza trgovaca da cenom ne oštećuju proizvod definisane su Direktivom koja datira još od 1998. godine (98/44/EC). Ukoliko nam poređenje sa EU deluje preambiciozno, možemo se ugledati i na susednu Hrvatsku koja je ovaj problem regulisala još 2009. godine u Zakonu o zaštiti potrošača koji kaže da „Trgovac cenu mora istaći tako da ne oštećuje proizvod".

U Srbiji, u Nacrtu novog Zakona o zaštiti potrošača predviđene su dužnosti jasnog isticanja cene kao obaveze trgovaca, samo u cilju nedvosmislene informacije Zaštita same robe od tog isticanja ipak nije definisana.

Cena koju kao potrošači vidimo u prodajnim objektima mora biti jasna ali ne i toliko „čvrsta" da proizvod učini nefunkcionalnim i beskorisnim.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Dzangrizava 31.10.2013 15:56

    Bravo, bravo za temu, skoro sam pomislila da sam bas dzangrizava jer sam se pozalila jednom proizvodjacu meda , Krvnicki je zalepio etiketu, stavljala sam teglu i u vrelu vodu da se kiseli preko noci, nece, skidala sa acetonom, nece, skidala sa zicom ,nece, lepa tegla bas mi se svidela, nece pa nece ostaje lepak i lepljivo, uzela sam jedinu kremu koju sam imala a ona nije jeftina za lice od onih gold je , stavila malo kreme na vaticu pa sa njom probala , ,nece i nece, onda uzmem telefon u ruke i napisem poruku proizvodjacu , posle vidim promenili su lepak.Slicno imate u KikI, na divne tanjire od drveta zalepili su etiketu koja isto ne moze da se skine a drvo je drvo, njega ne mozete ni da iskuvate , ni sa zicom da trljate jedino sa kremom , nece , stavila sam vlazan sundjer preko noci , nece , malo da ali lepljivo ostaje , pa da smrt lepkom lepe ne bi valjda tako bilo , evo jos jednog saveta svim proizvodjacima a ne mora da je iz Evrope da znaju kako razmislaju zene , makar ja , ako ne vidim na vidnom mestu datum odnosno rok trajanja proizvoda uopste se ne trudim da kupim taj proizvod iako nosim lupu sa sobom , samo ako je rok trajanja na vidnom mestu takav proizvod kupujem.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
potrošači prava potrošača zaštita potrošača kupovina cena kupci

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana