Tekst objavljen: 13.08.2017 9:56        


U NOPS-u kažu da nečije pravo da se žali na uslugu ne može da se naplaćuje, jer se time krše Zakon o zaštiti potrošača i Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Zašto banke naplaćuju neosnovane reklamacije

Banke u Srbiji naplaćuju građanima naknadu za neosnovanu reklamaciju i na ovaj način krše zakon
Uvidom u tarifnike koje banke objavljuju na svojim sajtovima, može se videti da to čini najmanje deset banaka koje posluju na srpskom tržištu.

I pored upozorenja Narodne banke Srbije da bi naknade trebalo da prilagode stvarnim troškovima, one uvode ovu taksu koja je suprotna i zakonu i logici.

Pritom, naplaćuju je od najmanje 500 do 1.000 dinara, a neke idu još i dalje pa na već postojeću taksu dodaju i iznos takozvanih stvarnih troškova. Jedna banka ovu uslugu tarifira kao 20 odsto reklamiranog iznosa.

Prema mišljenju Nacionalne organizacije potrošača Srbije, NBS bi morala hitno da reaguje jer je reč o kršenju i Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

"Prema propisima, svaki potrošač koji smatra da je usluga koju je dobio od banke nesaobrazna ima pravo da uloži reklamaciju, a banka je dužna da mu u predviđenom roku dostavi odgovor i obrazloženje.

Dakle, nečije pravo na žalbu ne može da se naplaćuje, pa ni u slučaju da je neosnovano. To je protivzakonito, a NBS bi trebalo da sankcioniše ovakvo ponašanje", kaže za "Politiku" pravni savetnik NOPS-a Mladen Alfirović.

On dodaje da je interesantno da se NBS oglašava u nekim slučajevima, poput opravdanosti plaćanja računa u ime drugih lica, a kada je reč o osnovnim pravima svakog korisnika ćute.Podsetimo, ovo je samo jedan trošak koje banke naplaćuju građanima, a ne bi smele.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Ljuba Kragujevac 08.08.2017 12:01

    Prava klijenta, dužnost banaka i obaveza NBS
    Pre 9 meseci uložio sam zahtev da mi Poštanska štedionica izbaci tu klauzulu iz ugovora.Odgovorili su Potpisali ste , BLA blaa bla.
    Ista se nalazi i u Opštim uslovima poslovanja banke , za šta je nadležna NBS .Moj prigovor NBS da reaguje jer je nadležna sa usaglašavanje OUP BANKE SA zzkfu nbs JE IZGLEDA STAVILA U FIOKU jer ni u zakonskom roku nisam dobio obaveštenje o sudbini predmetta unfi IV 3202 -16 nm.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
neosnovana reklamacija banke reklamacije naplata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana