Tekst objavljen: 14.04.2016 13:02        


Cene nafte su povećale gubitke u današnjem trgovanju Aziji usled rasta američkih komercijalnih zaliha ove sirovine, pa su trgovci postali oprezniji uoči kriznog sastanka proizvođača "crnog zlata" u Dohi.

Zalihe nafte u SAD u usponu, cene na tržištima u padu

Upozorenje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da je svet i dalje preplavljen naftom, takođe je uticalo na pad tržišnog raspoloženja pred sastanak ključnih proizvođača nafte u prestonici Katara u nedelju, 17. aprila, na kome će se razgovarati o zamrzavanju proizvodnje, prenosi agencija Frans pres.

Američka "laka" nafta WTI za majske isporuke pala je 47 centi (1,13 odsto) na 41,29 dolara, a severnomorska sirova nafta "brent" za isporuke u junu je pojeftinila za 48 centi (1,09 odsto) na 43,70 dolara po barelu.

Cene nafte su u utorak skočile na najviši nivo u 2016. godini podstaknute vešću da su glavna članica OPEK-a, Saudijska Arabija, i nečlanica "naftnog kartela", Rusija, postigle konsenzus o ograničavanju produkcije, što je podgrejalo nade u postizanje šireg dogovora u Dohi.

Američka Uprava za informacije o energetici saopštila je sinoć da su komercijalne zalihe sirove nafte porasle za 6,6 miliona barela, ili za šest puta više nego što su očekivali analitičari.

Analitičar kompanije Ernst||Jang za naftu i gas, Sandživ Gupta, kaže da najnoviji pokazatelji o zalihama u SAD guraju cene naniže, jer ukazuju na slabljenje tražnje u toj zemlji koja je vodeći svetskih potrošač ovog energenta.

"U međuvremenu, očekivani podaci o privrednom rastu Kine u prvom kvartalu, koji treba da budu objavljeni sutra, i rezultat sastanka u Dohi će davati intonaciju kratkoročnom kretanju cena nafte", izjavio je Gupta za Frans pres.

OPEK je u svom aprilskom izveštaju srezao prognozu globalnog rasta tražnje za naftom u ovoj godini i upozorio na moguće dalje smanjenje tražnje. Dok su očekivanja o limitiranju proizvodnje pomogla oporavku cena, iz "naftnog kartela" upozoravaju da na tom putu još uvek "preovladavaju prepreke, pošto prezasićenost ponude i dalje traje a zalihe ostaju visoke".

Cene nafte pale su za oko tri četvrtine na ispod 30 dolara za barel od sredine 2014. do februara ove godine, upravo zbog prevelike globalne ponude i hiperprodukcije ove sirovine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte laka nafta nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana