Tekst objavljen: 28.09.2023 12:40        


Cene nafte su se popele na najveći nivo u poslednjih godinu dana što za nas znači da će verovatno biti novih poskupljenja goriva

Zalihe nafte padaju, a cena raste


Tokom trgovanja na azijskim tržištima vrednost nafte je dostigla najviši nivo u poslednjih 12 meseci. Na poslednji rast njene cene prevashodno su uticale vesti o veoma niskom nivou rezervi pomenutog energenta u ključnim skladištima. Naime, u Kušingu u Oklahomi rezerve sirove nafte ove nedelje smanjene su na 22 miliona barela što se smatra operativnim minimumom. U pitanju je smanjenje broja barela za 943.000 u odnosu na prošlu nedelju. Stručnjaci kažu da ukoliko se ovo smanjenje nastavi, distributeri nafte će imati problem da zadovolje potrebe potrošača u narednim nedeljama.

A izgledno je da će se nastaviti jer su se članice OPEK-a plus dogovorile da do kraja godine produže svoju politiku smanjenja proizvodnje za milion barela na dnevnom nivou. I Rusija je odlučila da nastavi da izvozi 300.000 barela dnevno manje nego što je izvozila.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Sve to zajedno uticalo je na rast cene nafte na finansijskim tržištima. Fjučersi na teksašku naftu dostigli su 95,03 dolara po barelu, što je najviša cena od avgusta 2022. Brent nafta poskupela je za jedan odsto na 97,56 dolara po barelu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta cena nafte zalihe nafte skuplja nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana