Tekst objavljen: 27.03.2015 14:44        


Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da Zakon o stambenim zgradama mora da pretrpi ozbiljne izmene i dopune koje se odnose na održavanje zgrada i načina rada skupštine stanara.  

Zakon o stambenim zgradama mora da se menja

Ona je istakla da je stav države da skupština stanara treba da bude prepoznata kao organ koji ima određene nadležnosti i odgovornosti.

Međutim, postoje i situacije kada skupštine stanara nisu u mogućnosti da urade sve ono što im zakon propisije.

"MI moramo da nađemo adekvatan odnos sa lokalnom samoupravom gde skupština stanara zajednos sa gradom radi - na obnovi fasada, prokišnjavanju. Da se ne dešavaju situacije kao do sada da zgrada prokišnjava, a da vam niko iz grada neće doći da proceni i pomogne da se to reši", rekla je Mihajlović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    Mika 27.03.2015 15:22

    Ministarka opet izmišlja "toplu vodu"! U mnogim razvijenim zemljama, nepoznato (izgleda) ministarki i ostalim zaduženim, kao i našim građanima, postoji zakon o kondominijumu, odnosno o zajedničkim stambenim zgradama, koji u detalje reguliše odnose vlasnika u zgradi, njihove obaveze u vezi održavanja, šta je čije u zgradi, i masu drugih stvari koje su danas u nas - nedefinisane. Onda se zakuka kada treba popraviti zgradu, ili kada crkne grejanje, ili smrde zidovi, itd. O ovome se nije u Srbiji razmišljalo zadnjih 30 godina, od kako su društveni stanovi rasprodati budzašto kome god se htelo. Što se duže čeka, to će posledice biti teže, jer zgrade stare, a ne održavaju se.

  2. User image
    PP 29.03.2015 15:14

    Mika, drzavni stanovi nisu rasprodati budzasto , nego su mozda i pretplaceni . Stalno se ta prica potencira, pa imamo npr bracni par koji su dobili npr jedna stano koji su posle morali otkupiti, a npr do odlaska u penziju su oboje uplacivali u stambeni fond, pa bi mozda na zapadu umesot 1 mozda koliko im je odobijano 30 tak godian dok su radili mogli da kupe ne 1 nego mozda 2 stana. I drugo oni su samo dobli pravo da stanuju u istom i onda su od svojih para morali jos i da ga otkupe , i mnogi nisu krivi sto je otkup bio u doba sankcija, velike inflacije, i na pocetku pre toga oni koji su prvi otkupili stanove su davali i po mozda cak 10 tak i vise hijlada evra pored toga sto su uplacivlai u stambeni fond 30 tak godina. Uy to mnogi decenijama uplacuju preko uplatnica Infostana stavku odrzavnje zgrade, gde spada stavka odrzavanje krova, fasade, zajednickih uredjaja a da npr Stambeno kojem ide stavka od tih para, deceniamma nije ulozilo ni jedan dinar u fasadu, krov i zajednickik uredjaj u isitm zgradama.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zakon o zgradama izemene zakona skupština stanara Ministarstvo građevinarstva, saobra

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana