Tekst objavljen: 26.10.2015 14:57        


Iako se puna primena očekuje od aprila iduće godine, Zakona o inspekcijskom nadzoru je već počeo da daje prve rezultate, a cilj nije samo kažnjavanje već da se pruži mogućnost onima koji su do sada radili u sivoj zoni da registruju svoju delatnost. 

Zakon o inspekcijskom nadzoru počeo da daje rezultate

To je danas rečeno na panelu u okviru regionalne konferencijie Američke privredne komore "Sledeća runda u borbi protiv sive ekonomije".

Državni sekreta u Ministarvu državne uprave i lokane samouprave, Željko Ožegović rekao je da je Ministarstvo obavilo veliki deo posla što se tiče tog zakona i da posao na njegovoj izradi i donošenju nije bio lak.

On je rekao da su za suzbijanje sive ekonomije potrebni obučeni ljudi, tehničke mogućnosti, ali i dobar zakonodavni okvir.

Ožegović je podsetio da je taj zakon donet u aprilu, da su u međuvremenu donete uredbe i pravilnici i da bi puna primena Zakona o inspekcijskom nadzoru trebalo da počne od aprila 2016. godine.

Kako je kazao, koordinaciona komisija, bavi se time kako omogućiti usklađivanje sektorskih zakona sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru, koji između ostalog predviđa saradnju inspekcija, odnosno da svaka inspekcija treba da ima uvid o tome šta rade druge inspekcije.

Ožegović je rekao da će to pomoći u planiranju svega kao i da se inspekcije fokusiraju na one oblasti gde su rizici najveći.

On je izneo podatke da je u avgustu 2015. godine zabeleženo 71 odsto više registrovanih privrednih subjekata u odnosu na avgust 2014. godine.

"Rezultata već ima, ova borba protiv sive ekonomije se vodi na svakom terenu, a cilj nije samo kažnjavanje već da se stvore uslovi i mogućnosti da oni koji su radili u sivoj zoni registruju svoju delatnost", rekao je on.

Koordinator u Sektoru za kontrolu Poreske uprave Miroslav Đinović rekao je da poreska uprava radi na izmeni procedura kako bi spremno dočekali punu primenu Zakona o inspekcijskom nadzoru, a glavni tržišni inspektor Lidija Stojanović rekla da su, kada je u pitanju nelegalno poslovanje, podjednako zastupljene i roba i usluge.

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je da je grad Beograd ostvario velike uspehe u prethodnom periodu pojačanim inspekcijskim nadzorom a posebno u oblasti nelegalne trgovine, gradnje i rada na crno.
Vesić je najavio da će predviđenom izmenom Zakona o komunalnoj policiji Beograd imati do 1.000 komunalnih policajaca više.

On je rekao da je do sada problem predstavljao nesinhronizovan rad inspekcija i odsustvo saradnje opštinskih i gradskih inspekcija kao i nedostatak saradnje sa tužilaštvom i MUP-om.

Načelnik Inspekcija rada, pri Ministarstvu rada, Bojan Jocić izneo je podatak da je za privih devet meseci ove godine obavljeno 45.000 inspekcijskih nadzora, što je za 15 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

On je rekao da je vreme nadzora sada skraćeno, ali da su kontrole intenzivnije.
"Sam Zakon o inspekcijskom nadzoru daće još veći kvalitet u radu inspekcije a na tom planu važno je da se radi na preventivi", rekao je Jocić i dodao da je bitno da se poboljša komunikacija sa inspektorima.

Predstavnica USAID projekta za bolje uslove poslovanja Dragana Stanojević takođe se složila da je Zakon o inspekcijskom nadzoru, počeo da daje prve rezultate, da je rešeno pitanje nadležnosti i povećan nad subjektima koji posluju nelegalno.

"To je ogromna promena i ono što se pokazalo kao važno je da je saradnja između Inspekcija grada Beograda i republičke inspekcije odlična i da se i dalje radi na poboljšanju koordinacije", rekal je ona Tanjugu.

Učesnici panela osvrnuli su se i na podatak da je u Srbiji ima 20 odsto švercovane sirove kafe, a generalni direktor Šraus adrijatika u Srbiji Siniša Daničić ukazao je da na tržištu Srbije od ukupnog broja proizvoda koji se švercuju, 20 odsto čini sirova kafa.

"Štetnost toga nije srazmerna, kao na primer šverc duvanskih proizvoda, ali je sa druge strane šteta velika. Trenutno radimo sa državnim organima da nađemo rešenja kako da smanjimo ulaz nelegalne sirove kafe preko granice", rekao je Daničić Tanjugu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
siva ekonomija suzbijanje sive ekonomije ministarstvo finansija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana