Tekst objavljen: 16.06.2016 14:42        


Roditelji koji kupuju hranu i opremu za bebu imaju mogućnost da predaju zahtev za refundaciju PDV-a na tu kupovinu od 1. do 15. jula, objavila je danas Poreska uprava Srbije. Pravo na refundaciju imaju roditelji, odnosno staratelji bebe, čiji ukupan neto prihod u godini koja prethodi godini u kojoj se podnosi zahtev iznosi manje od 1.012.766 dinara.

Zahtevi za povraćaj PDV na bebi opremu od 1-15 jula

Drugi uslov je da je ukupna imovina roditelja ili staratelja, na koju se plaća odgovarajući porez, manja od 24,68 miliona dinara.

Pravo na refundaciju PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe može da se ostvari do ukupnog iznosa od 73.847 dinara za bebu starosti do dve godine.

Naime, kupac hrane i opreme za bebe u prvoj godini starosti bebe može da ostvari refundaciju PDV-a najviše u iznosu do 42.198 dinara, a od navršene prve do navršene druge godine, u iznosu do 31.648 dinara.

Pravo se ostvaruje na osnovu pisanog zahteva na obrascu RFNB, uz koji moraju biti dostavljeni i fiskalni računi, kao i fotokopije i spisak brojeva tih fiskalnih isečaka.

Zahteve za refundaciju PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe trebalo bi podnositi u nadležnoj filijali Poreske uprave prema mestu prebivališta roditelja koji podnose zahtev.

Nadležne filijale, kad iskontrolišu ispunjenost uslova za ostvarivanje prava na refundaciju donose o tome odgovarajuća rešenja u propisanim rokovima.

Poreska uprava je na osnovu podnetih zahteva u februarskom roku 2016. godine donela 38.971 rešenje za refundaciju PDV-a u ukupnom iznosu od 241,25 miliona dinara.
U prošloj godini, broj donetih rešenja je 61.429, a iznos refundacije PDV-a 351,19 miliona dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    zoran 16.06.2016 23:44

    Opet haos i gužve na šalterima, jer kod njih u poreskoj upravi ne važe pravila elektronskog poslovanja, nemaju ni namere da se osavremene, a i zašto bi, ne primaju mejlove i skeniranu dokunetaciju, sporo se radi, vrućine su a i godišnji odmori, jelte, a i tako nema ljudi - "smanjuju broj zaposlenih" i drugi trikovi kao da se ovo nije moglo drugačije rešiti, naprimer - sve bebe isto jedu (mleko, kašice), treba da imaju istu opremu (krevetac, hranilice, auto sedišta) i koriste isti broj pelena. To se zna koliko košta pa ta sredstva/novac dati roditeljima - ako je to bila namera. Kakvi računi, kopije, spiskovi..... Tu je cilj da se i tako prezauzeti roditelji malih beba nateraju da odustanu a da se u javnosti stvara privid kako se kod nas vraćaju sredstava od PDV "za bebe" jer mi podstičemo natalitet i druge prazne priče.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bebi oprema PDV refundiranje pdv-a

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana