Tekst objavljen: 06.12.2016 10:21        


Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je danas da o značaju Beograd Venčer foruma (Belgrade Venture) najbolje svedoče pobednici iz prethodnih godina i činjenica da su svi oni privukli pažnju investitora širom sveta i dobili finansijsku podršku za razvoj svojih ideja. 

Zadatak PKS da poveže mlade inovativce sa privredom

"Ponosni smo što je Privredna komora Srbije podržala startapove, mlade ljude i sjajne ideje. To je naš ključni zadatak, da povežemo mlade ljude koji imaju dobre ideje sa velikim kompanijama", rekao Čadež na otvaranju petog Beograd Venčer foruma u Hotelu Kraun Plaza.

On je kao primer uspešne inovativne kompanije istakao beogradski startap Stoberi Enerdži, koji se našao medju 15 firmi kojima je uprava grada Londona ukazala poverenje i omogućila da postave pametne klupe za punjenje baterija na mobilnim uredjajima, što će, kako je rekao, promeniti lice britanske prestonice.

Čadež je dodao da se na ovogodišnjem Venčert forumu 35 inovacionih timova nadmeće za pobedu i bori za pažnju poslovne zajednice, koju čini više od 50 investitora iz Evrope, Amerike, Izraela...

Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot smatra da je ovaj Forum fokusiran na samu suštinu onoga što čini dinamičan privatni sektor - mlade ljude sa idejom spremne da svoje snove pretvore u stvarnost.

Preduzetništvo, kako je istakao, traži posebnu vrstu ljudi, one koji imaju hrabrost da uđu u rizik, koji veruju u sebe i veruju u svoje snove.

"Nikada u istoriji nismo živeli u vremenu u kojem je lakše pretočiti nove ideje u realnost", ocenio je Skot, dodajući da su veliki američki pronalazači, poput Tomasa Edisona, imali 1,0 procenat inspiracije i 99 odsto teškog rada da ostvare ideju.

Poredeći današnje uslove za realizaciju inovativnih ideja sa prilikama u kojima su radili genijalni ljudi pre 100 godina, Skot je naveo da je "veliki naučnik i onog vremena i za sva vremena, srpski Amerikanac Nikola Tesla umro siromašan, jer nije uspeo da svoje snove pretoči u stvarnost i da pritom zaradi novac za sebe i za druge".

Američki ambasador je, takođe, naveo da su SAD preko organizacije USAID od 2001. godine investirale više 350 miliona dolara za podršku razvoja srpske privrede, navodeći pojedinačno projekte podržane tim sredstvima.

"Biti preduzetnik znači čast i uzbuđenje, ali nije lako. Naići ćete na mnogo izazova na tom putu, i mnoge od ideja će propasti pre nego što jedna od njih uspe. Ne dozvolite da vas strah sputa da postanete preduzetnik, jer svaku grešku treba posmatrati kao mogućnost da se nešto nauči", poručio je Skot na kraju učesnicima foruma.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
privreda Čadež Privredna komora Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana