Tekst objavljen: 21.07.2015 16:02        


U Srbiji 188.441 građanin uplaćuje novac u dobrovoljne penzijske fondove, a u prva tri meseca ove godine ukupne uplate iznosile su oko 700 miliona dinara, objavila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

Za tri meseca uplaćeno 700 mln RSD u privatne penzije

"Prosečan iznos akumuliranih sredstava na računima članova koji su do sada najmanje jednom uplatili doprinos iznosio je nešto više od 155.000 dinara i u stalnom je porastu", piše u Izveštaju o sektoru dobrovoljnih penzijskih fondova u Srbiji za prva tri meseca 2015. koji je objavljen na sajtu www.nbs.rs.

Podaci na kraju prvog tromesečja pokazali su da učešće korisnika usluga penzijskih fondova u ukupnom broju stanovnika iznosi 2,62 odsto, a u ukupnom broju zaposlenih 11,03 odsto. Oni ukupno imaju 255.438 ugovora o članstvu.

Prema izveštaju centralne banke, neto imovina fondova na kraju prvog tromesečja 2015. iznosila je 24,6 milijardi dinara, što je rast od 4,6 odsto.

"U prvom tromesecju 2015. ukupne uplate iznosile su 675,9 miliona dinara, članovi su povukli 323,8 miliona, dok je dobit od ulaganja iznosila 743,9 miliona dinara", piše u izveštaju.

Kako je navedeno, na kraju marta u Srbiji su poslovala četiri društva koja su upravljala imovinom šest dobrovoljnih penzijskih fondova, jedna kastodi banka i četiri banke posrednika. U društvima za upravljanje bilo je zaposleno 115 osoba, što je za 11 manje u odnosu na prethodno tromesečje.

Na kraju prvog tromesečja, kako je navedeno, struktura ulaganja imovine fondova nije znatnije izmenjena - najveci udeo imale su državne obveznice koje su činile 83,8 odsto ukupne imovini, sredstva na kastodi računima i oročeni depoziti banaka činili su 10,8 odsto, a akcije 3,9 odsto ukupne imovine fondova.

Ulaganje u nepokretnosti, investicione jedinice otvorenih investicionih fondova i potraživanja, kako piše, čine klasu ostalo koja je iznosila 1,4 odsto, dok trezorski zapisi i korporativne obveznice nisu zastupljeni u strukturi imovine fondova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
novac fondovi penzije privatne penzije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana