Tekst objavljen: 06.05.2014 13:30        


Do posla u Srbiji najlakše dolaze prodavci, komercijalisti, radnici u administraciji, a nakon njih inženjeri informacionih tehnologija, pokazala anketa koju je Nacionalna služba za zapošljavanje sprovela među poslodavcima.

Za trgovce, IT stručnjake i zanatlije - posla ima

Sa tranzicijom i uvođenjem prvih naznaka prave tržišne privrede došlo do tektonskih promena na tržištu rada. Danas do posla najlakše dolaze prodavci, komercijalisti, radnici u administraciji, a nakon njih inženjeri informacionih tehnologija, ali, sve ovo nije pratila i sistematizacija novih zanimanja.

Trenutno je važeća nomenklatura zanimanja iz 1990. godine. Do kraja godine služba će primeniti novu nomenklaturu gde će određena zanimanja brisati, ali ćemo uvesti i neka nova zanimanja, sve što je vezano za IT tehnologije, izradu softvera, veb dizajn, kaže Boban Matić iz Nacionalne službe za zapošljavanje u Nišu.

Anketom je ove godine obuhvaćeno 7.300 poslodavaca. Na ovaj način će se tačnije uskladiti ponuda radne snage sa kratkoročnom potražnjom, prenosi B92.

Rezultati istraživanja će biti gotovi vrlo brzo. U okviru njih saznaćemo konkretne realne potrebe za radnom snagom, od lokalnih poslodavaca kao i posebna znanja i veštine koje su potrebne u određenim zanimanjima, kaže ekonomista Vladimir Vasić.

Međutim, navodi B92, postavlja se pitanje koliko su oni koji danas traže posao spremni da, sem formalnog obrazovanja, stiču i nova znanja i veštine sto poslodavci traže.

Dok mladi razmišljaju o novim poslovima, kao što su oni u IT sektoru, koji nekada nisu postojali, a danas donose dobru zaradu, nestaje zainteresovanost za zanatske škole. A, u Srbiji ima oko 40 hiljada takvih praznih radnih mesta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija traženje posla zaposlenje nezaposleni posao

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana