Tekst objavljen: 11.07.2014 9:00        


Prosečni građanin Srbije treba da radi 13,7 godina da bi skupio novac za novi stan od 70 kvadratnih metara, pod uslovom, naravno, da novac ne troši na druge stvari. Prosečna cena kvadrata stana u novogradnji u Srbiji, po podacima NKOSK, iznosi 900 evra, što znači da za takav stan od 70 kvadrata treba izdvojiti 63.000 evra.

Za stan u Srbiji potrebno (samo) 14 godina rada

S obzirom na to da je prosečna plata u maju iznosila 44.000 dinara, odnosno 383 evra, ispostavlja se da je za kupovinu novog stana od 70 kvadrata potrebno da radimo 164 meseca, odnosno nešto malo više od 13 i po godina. Naravno, piše Dnevnik, pod uslovom da ne trošimo novac na druge stvari, već čitavu prosečnu platu uštedimo.

Istraživanje o tome koliko je vremena rada potrebno Evropljanima da uštede za novi stan nedavno je objavila poznata konsultantska kuća Deloitte. Oni su utvrdili da je najlakše do stana dolaze Danci kojima je za to potrebno 26 meseci, odnosno tek nešto više od dve godine rada.

Prosečna cena metra kvadratnog stambenog prostora u Bernu iznosi 9.972 evra, a u Parizu 8.706 evra. Prema istraživanju evropske mreže agencija za nekretnine (ERA), najjeftiniji stanovi u evropskim prestonicama su u Istanbulu, gde je prosečna cena po kvadratu 475 evra, u Budimpešti 739 evra, Pragu 1.450 evra i Lisabonu 1.173 evra.
Slede Nemci, koji treba da štede oko tri godine. Nemcima je do prošle godine trebalo još manje vremena, ali su tamo u poslednje vreme nekretnine poskupele. Na listi slede Belgijanci (tri i po godine rada), Holanđani (četiri godine) i Španci (pet godina).

Među onima kojima treba najviše vremena, između ukupno 14 evropskih zemalja obuhvaćenih istraživanjem, jesu Rusi (deset godina), Englezi i Francuzi (oko devet godina).

Od zemalja u susedstvu, piše Dnevnik, mesta u istraživanju bilo je samo za Mađare i njima je da kupe novi stan potrebno nešto duže od sedam godina. Od ekonomija u tranziciji tu su još i Poljska i Češka, a tamošnjim stanokupcima za taj poduhvat takođe treba oko sedam godina štednje. Italijanima je, na primer, potrebno da rade godinu duže.

Kupujete stan? Evo ponude stambenih kredita


Treba napomenuti da je Deloitte pravio statistiku na osnovu bruto zarada, koja je kod nas u maju bila 61.000 dinara, odnosno 530 evra. Kada se tako računa, prosečnom srpskom radniku treba 119 meseci, odnosno gotovo deset godina da uštedi za novi stan.

Po tome se svrstavamo u grupu evropskih zemalja u kojima je do krova nad glavom najteže doći, zajedno s Rusijom, Velikom Britanijom i Francuskom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kredit za stan stan na kredit prodaja stana kupovina stana stambeni krediti stambeni kredit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana