Tekst objavljen: 17.05.2023 16:15        


Litijum, koji se u EU klasifikuje kao "kritično važan materijal", ključan je za proizvodnju baterija za električna vozila i tehnologiju obnovljive energije

Za ovaj grad verovatno nikada niste čuli, a moguće je da "krije" najviše litijuma u Evropi


Češki premijer, Petr Fiala, izjavio je danas dapostoji mogućnost da ta zemlja započne sa eksploatacijom litijuma sa svoje teritorije.

Kako navodi Euraktiv, procenjuje se da Češka ima oko tri odsto svetskih resursa litijuma, i da se velika količina nalazi u gradu Činovcu, u blizini nemačke granice. Dodaje se da stručnjaci smatraju kako bi u Činovecu mogla da bude najveća količina litijuma u Evropi.

-Na ivici smo litijumske revolucije, jer će upotreba litijuma značajno porasti, a Evropa će intenzivno podržavati proizvodnju kritičnih sirovina na sopstvenoj teritoriji - rekao je Fiala.

Litijum, koji se u EU klasifikuje kao "kritično važan materijal", ključan je za proizvodnju baterija za električna vozila i tehnologiju obnovljive energije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kako Fiala dalje navodi, "to ješansa za privlačenje novih investitora u region, poboljšanje životnog standarda i otvaranje hiljada radnih mesta".

- Imamo šansu da stvorimo centar moderne energije i obnovljivih izvora u regionu ranije poznatom po kopanju uglja - rekao je i dodao da jesaradnja sa Saksonijom veoma važna, zbog čega je i propisan memorandum o saradnji na strateškim projektima, uključujući rudarenje sirovina kao što je litijum.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
češka iskopavanje litijuma litijum petr fiala

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana