Tekst objavljen: 19.02.2017 15:59        


Razvojna agencija Srbije opredelila je oko 80 miliona dinara za podršku domaćim firmama koje žele da učestvuju na inostranim sajmovima.

Za one koji bi na sajam, država daje 80 miliona RSD

"RAS je u toku prošle godine izdvojio oko 80 miliona dinara za podršku domaćim firmama koje žele da učestvuju i predstave svoje proizvode na međunarodnim sajmovima, a za 2017. je opredeljeno još oko 80 miliona dinara za tu namenu", rekao je predstavnik RAS-a Predrag Deretić.

On je poručio da će sve domaće kompanije koje žele da predstave svoje proizvode u inostranstvu i nastupaju na međunarodnim sajmovima, u cilju većeg izvoza i prepoznatljivosti brenda srpskih proizvoda moći da dobiju podršku RAS-a.

RAS pomaže nastup srpskih kompanija u inostranstvu na dva načina: kroz zakup sajamskog prostora u saradnji sa PKS, tako što se organizuje nacionalni štand srpskih proizvođača i kroz sufinansiranje samostalnog nastupa domaćih firmi u okviru programa podrške,naveo je Deretić.

Samo u toku prošle godine, RAS je u saradnji sa PKS organizovao nastup srpskih privrednika na pet međunarodnih sajmova: dva u Rusiji, u Nemačkoj, Holandiji i Parizu.

Na tim sajmovima su u okviru Nacionalnog štanda Srbije izlagale ukupno 62 domaće firme, aprocenjeno je da će zahvaljujući ostvarenim kontaktima na sajmovima biti ostvareno oko 40 miliona izvoza za domaće izlagače.

"I u ovoj godini RAS i PKS će nastaviti da organizuju nastup srpskih privrednika na Nacionalnom štandu Srbije na sajmovima u inostranstvu, a interesovanje srpskih privrednika je veliko",naveo je Deretić.

Planirano je u 2017. učešće domaćih kompanija na osam međunardnih sajmova iz oblasti prehrambene, metalske, poljoprivredne industrije i to u Rusiji, Nemačkoj i Holandiji.

On je podsetio da je jedan od tih sajmova je nedavno održan u Moskvi, međunarodni sajam prehambenih proizvoda "Prodekspo".

Deretić je istakao da su na tom sajmu domaće firme zabeležile zapažene rezultate, a jedna od njih je i nagrađena zlatnom medaljom za kvalitet prehrambenih proizvoda - Fruvita.

"Ostvaren je veliki broj kontakata, čak i predugovora koje će biti potpisani sa ruskim dobavljačima i distributerima", dodao je on.

Pored podrške domaćim privrednicima u saradnji sa PKS, domaće kompanije mogu i u 2017. da konkurišu za Program promocije izvoza koji raspisuje RAS.

Program podrazumeva sufinasiranje individualnih nastupa domaćih kompanija na željenim sajmovima sa 50 odsto odnosno u maksimalnom iznosu do milion dinara, objasnio je Deretić.

"Samo u toku prošle godine RAS je kroz taj program sufinasirao nastup 56 domaćih kompanija na međunarodnim sajmovima u inostranstvu", rekao je Tanjugu taj stručnjak Razvojne agencije Srbije.

Kako kaže, program podrške RAS-a tu ne predviđa nikakva ograničenja odnosno firme same biraju sajam na kojem žele da nastupaju i prijavljuju se za sredstva.

Deretić je podsetio da je RAS vladina agencija koja je osnovana pre oko godinu dana i da pored ostalih aktivnosti pruža podršku domaćim firmama za nastup na sajmovina u inostranstvu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
firme država međunarodni sajam RAS

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana