Tekst objavljen: 09.09.2017 16:06        


Početkom iduće godine, kada presuda Trećeg osnovnog suda postane pravosnažna, građani koji tuže banke, mogli bi da očekuju povraćaj novca koji su izdvojili za plaćanje premije osiguranja kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.

Za kredit od 50.000 evra povraćaj 1.000 evra

Ova presuda, koja je nedavno doneta, je istorijska jer je prva, a ukoliko postane pravosnažna, 90.000 korisnika stambenih kredita indeksiranih u evrima i francima, mogli bi da potražuju 66 miliona evra, koliko je ukupno izdvojeno za premije osiguranja. U proseku njena visina je dva odsto, a klijenti su u zavisnosti od provizije i iznosa kredita izdvajali od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra. Toliko bi mogli i da potražuju da im se vrati.

- U svakom ugovoru o stambenom kreditu jasno je naznačena visina premije osiguranja koju su građani izdvojili za Nacionalnu korporaciju za osiguranje stambenih kredita. Na osnovu nje i iznosa kredita, lako mogu da vide koliko bi novca mogli da očekuju ukoliko tuže banku, a na to bi trebalo dodati i oko 30 odsto od iznosa premije koji bi banke morale da im isplate za zateznu kamatu - kaže Dejan Gavrilović iz Udruženja "Efektiva".

Suma izdvojena za premiju osiguranja, može da se vidi i u planu otplate kredita i ona se plaća jednokratno kada se kredit odobri.

- Takođe, ono na šta bi mogli da računaju je i 30 evra koju su izdvajali za jednokratnu obradu zahteva kod NKOSK. Na primeru kredita od 50.000 evra, sa prosečnih dva odsto premije osiguranja, to je iznos od hiljadu evra - ističe Gavrilović.

Na pitanje šta građani koji se odluče da tuže banke mogu da učine osim pojedinačnih tužbi, naš sagovornik kaže da je jedna od opcija i grupna tužba koju će ovo udruženje za svoje članove da podnese.

Inače, oni klijenti banaka koji su se odlučili da im kredit bude osiguran kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, mogli su u startu da računaju i na nižu kamatnu stopu stambenog kredita. Ono što je sporno, jeste što su oni plaćali premiju osiguranja, a ne banka. To je uostalom utvrdio i Treći osnovni sud.

Dušan Uzelac, sa finansijskog portala "Kamatica", ističe da je premija osiguranja trošak koji mora da se plati, a da u neku ruku i nije trošak, jer pojeftinjuje kredit.

- Iako je u nizu logičnih aktivnosti ovo sve što se dešava logično, taj trošak mora da se plati, on i nije trošak, pošto pojeftinjuje kredit. Korisna je stvar da se plati to osiguranje, ali u ugovaranju, najprostije u obligacionim odnosima ne mogu ja da platim nešto što su se druge dve strane dogovorile - kaže Dušan Uzelac.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    zilhada 28.11.2017 16:56

    dali mogu dobiti kredit oni koji nerade u firmi

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stambeni kredit osiguranje kredita krediti kamatica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana