Tekst objavljen: 10.12.2018 14:06        


Najava dizanja kvote za izvoz goveđeg mesa u Tursku sa 5.000 na 10.000 tona nastaviće da povećava cenu ovog mesa u Srbiji koje je ionako na istorijskom maksimumu.

Za kilogram junetine 1.000 RSD, a cena nastavlja da raste

Mesari i agrarni analitičari se ne sećaju da je cena goveda žive vage bila duplo skuplja od svinje, 250 spram 140 dinara. Ni građani se ne sećaju da su za kilogram junetine morali da daju 850 dinara od kada je u poslednja tri meseca cena skočila za minimalno 20 odsto. Prstom se upire u Tursku koja je odobrila 5.000 tona uvoza goveđeg mesa u slobodnoj trgovini, a Srbija je tu kvotu ispunila za samo četiri meseca. Povećala se i cena mesa u izvozu za Tursku sa 1,8 za 2,4 evra po kilogramu. Najava Branislava Nedimovića, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, da će sledeće godine poduplati izvoznu kvotu govedine u Tursku te će ona rasti za minimalno 40 odsto u odnosu na ovu, domaći mesari tumače kao novo povećanje cena.

- Izvoz je poremetio domaće tržište, jer mi tog mesa za izvoz nemamo. U jednom momentu jedva se dolazilo do junetine. Ako se kvote povećaju, na proleće će kupci kilogram junećeg buta plaćati 1.000 dinara. Pitanje je ko će to uopšte moći da kupi jer i ova cena trenutno je preskupa. Seljaci će nešto više zaraditi, ali ne dovoljno da ulažu u dalje širenje i obnovu domaćeg govedarstva - kaže Predrag Avramović, izvršni direktor Industrije mesa „Štrand“ iz Novog Sada.

Objašnjava prostom analizom, „pre trideset godina seljak je za bika dobijao tri teleta, devedesetih dva, a danas jedva jednog i po, pa se jednostavno ne isplati toviti“.
Žarko Galetin, agrarni analitičar, smatra da je ovakvu cenu moguće zadržati iako se dodatno poveća izvoz, ali samo zato što je ovo krajnja granica kupovne moći građana i to trgovci znaju.

- Nemamo kapacitet da ispunimo zahteve od 10.000 tona, ali opet dobro je da dobijemo i veću kvotu da razdrmamo domaće govedarstvo, no mora i država pomoći. Naše stočarstvo je devastirano, mi danas i svinjetinu uvozimo - rekao je Galetin.
Sada na čitavoj teritoriji Srbije imamo ukupno nekih 12.000, 13.000 goveda u tovu.

Milan Prostran, agroekonomski analitičar, kaže da je od devedesetih do danas svake godine uzgoj goveda padao za dva odsto. Sa 2.000.000 grla goveda spali smo na 950.000. Sa 25.000 tona izvoza ovog mesa u Evropsku uniju spali smo na jedva 1.000 tona. Kako kaže, iznenađen je podatkom da smo za četiri meseca uspeli da izvezemo 5.000 tona.

- Treba barem da se vatimo na nivo od 2.000.000 goveda da bismo pričali o izvozu. Govedarstvo se najteže oporavlja, proizvodnja je duga. Devet meseci dok ne stigne tele, pa još 12 meseci tova, dok se junetina tovi dve do tri godine. A mi imamo samo 450.000 krava muzara, što je nedovoljno da se brzo oporavimo i zato je cena odmah otišla gore - naglašava Prostran.

Srbija ima kvotu izvoza u EU 8.700 tona, ali godišnje izveze oko 1.000, gotovo sve u Italiju, i to najviše „milanez”, deo trupa od junica.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Nenad Budimović iz Udruženja za stočarstvo Privredne komore Srbije kaže da ipak to nije potpuno bescarinska kvota izvoza u EU, jer se meso carini 12 odsto te postoji dodatno opterećenje od 120 evra na 100 kilograma mesa. Zbog toga je izvoz u Tursku bez ikakvih opterećenja odmah planuo.

Godišnje pojedemo manje od 4 kg govedine, svinjetine 16 kilograma

- Ovaj dogovor je dobar jer će povući proizvodnju za sobom, samo za nju u govedarstvu treba vremena, zato je bitno da ovaj sporazum ima kontinuitet. Zbog kupovne moći ljudi kod nas se slabo jede junetina, svega 3,9 kilograma po stanovniku godišnje, dok svinjetine jedemo 16 kilograma, a živine 18 - priča Nenad Budimović.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
junetina meso cena mesa skače cena mesa Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana