Tekst objavljen: 23.12.2015 13:58        


U prethodnih 10 meseci prijavljeno je skoro 15.000 neregistrovanih zaposlenih izjavila je danas potpredsednica vlade Kori Udovički i poručila da je za borbu protiv sive ekonomije najvažnije da društvo promeni odnos prema plaćanju poreza. 

Za deset meseci poslodavci prijavili 15.000 radnika

"Prijavljivanje radnika raste na bitno brži način nego što je bilo ranije", rekla je Udovički na predstavljanja Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije u Palati Srbija i dodala da je prijavljeno 3.000 preduzetnika više.

Udovički, koja je i ministarka državne uprave i loklane samouprave, rekla da je to samo početak u narednom periodu, pored jačanja svesti i promene odnosa države, radiće se, kako je rekla i na podešavanju fiskalnih podsticaja.

"Podsticaji će izgledati tako da rezultat bude da se što manje isplati da izbegavamo porez, a da se više isplati da se on plaća", rekla je Udovički.

Predviđa se, rekla je ona, da se stimulišu oni koji redovno plaćaju poreze i prijavljuju radnike, ali to mora, kako je istakla, pažljivo da se uradi.
"Moramo da zaštitimo poreske prihode i da nastavimo na putu smanjivanja budžetskog deficita.

Pokušavamo da proširimo poreski obuhvat. Ovim programom je identifikovano smanjenje opterećenja za one koji su već dobre platiše, ali to mora korak po korak da se radi", rekla je ona i dodala da bi povraćaj mogao da dođe u obzir ali nakon perioda istrajnog pridržavanja propisa i plaćanja poreza.

"Oni koji se pokažu kao izuzetno dobri, biće na nekoj vrsti ''bele liste'', kako bi se videlo ko su oni privrednici koji se drže propisa. Oni bi mogli da dobiju podsticaje", rekla je Udovički.
Ona kaže da je dobijala informacije od onih preduzetnika koji su zatvarani po nedelju dana za poreske prekršaje, ali nisu smatrali da je kazna u proporciji sa prekršajem.

"Mora da se podesi odnos i da se vodi računa o tome kakav je prestup učinjen sa tim kako bi trebalo da se kazni. Ne može sve ni da se propiše. Mora da postoji i zdravorazumska procena onoga ko radi, ali ipak ne govorim o velikoj diskreciji i ona je štetna", rekla je Udovički.

Izmene svih poreskih zakona moraju da se urade i usvoje u naredne dve godine, do aprila 2017., kazala je potpredsednica vlade.

Već sada se, kako je rekla, radi na korekcijama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, koji se često, kako je rekla, mora podešavati promenama u realnosti.
Prema njenim rečima, anketa koju je sproveo USAID sa predstavnicima malih i srednjih preduzeća pokazala je da je poreska naplata povećana prošle godine.

"Da bismo nastavili borbu protiv sive ekonomije važan element je da se odnos građana, ali ne samo njih, promeni prema plaćanju poreza, kao i odnos državne uprave prema građanima i privrednicima, kako bi se razvilo partnerstvo u prikupljanju budžetskih prihoda i usklađivanju sa zakonskim procesima", poručila je Udovički.

Upitana šta je u tom kontekstu planirano za privrednike koji su na listi najvećih poreskih dužnika, koja je javna, ona je rekla da je to drugi set mera.

"Reč je o finansijskoj disciplini i smanjuje se prostor i broj onih koji ne plaćaju porez. Smanjuje se i broj privrednika i iznos neplaćenog poreza. Važno je i da merama ne ubijemo privrednika time što sada, kada uvodimo finansijsku disciplinu, tražimo da se uplate svi dugovi odjednom. Ako pogledate podatke ti se brojevi smanjuju", kazala je Udovički.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
najveći poreski dužnici preduzetnici prijava radnika

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana