Tekst objavljen: 28.07.2017 14:10        


"Putevi Srbije" okončali eksproprijaciju na deonici Surčin - Obrenovac na Koridoru 11. Vlasnicima je isplaćeno oko milijardu dinara, odnosno osam miliona evra. Trenutno se gradi samo most na Savi.

Za ar zemlje u Surčinu „Putevi” plaćaju do 3.200 evra

Eeksproprijacija zemljišta od Surčina do Obrenovca je završena na ukupnoj površini od 240 hektara, saznaju "Novosti" u "Putevima Srbije". Time je omogućena izgradnja ove deonice auto-puta u ukupnoj dužini od 17,6 kilometara. Vlasnicima je isplaćeno oko milijardu dinara, odnosno osam miliona evra.

Najmanje novca dobili su vlasnici njive sedme klase u katastarskoj opštini Boljevci, svega 200 dinara po kvadratnom metru, dok je najskuplje plaćen kvadrat placa u Surčinu koštao čak 20 puta više. Vlasnicima najbolje pozicioniranih građevinskih parcela isplaćeno je 4.000 dinara po kvadratu, odnosno oko 3.200 evra za ar zemlje.

U "Putevima Srbije" kažu da će iz svojih kuća morati da se isele 24 porodice, jer je na teritoriji opštine Surčin eksproprisano 14 objekata, a u Obrenovcu još 10. Na trasi budućeg auto-puta trenutno se odvijaju samo radovi na mostu preko Save, tako da nije bilo potrebno prinudno iseljavanje.

- Nije bilo spornih slučajeva, ali je u postupku eksproprijacije pred nadležnim opštinskih upravama bilo stranaka koje su odbile ponude za eksproprisane nepokretnosti - navode u "Putevima Srbije".

- Te stranke su upućene da u vanparničnim postupcima, pred nadležnim sudovima ostvare pravo na naknadu.Radnici pri Communications Construction Company u martu su započeli radove u Bariču, gde će "nići" most od skoro dva kilometra koji će premostiti i Savu i Kolubaru. Planirano je da se posao okonča za tri godine, a kada ovi radovi budu završeni, Beograđani će umesto nebezbednom i neuslovnom Ibarskom magistralom, ka Crnoj Gori putovati modernom saobraćajnicom u šest traka.Projekat ove trase je uradio Saobraćajni institut CIP, a predviđeno je da se vozači na ovu deonicu uključuju na petljama "Batajnica", "Dobanovci", "Ostružnica", "Orlovača" ili "Bubanj potok". Posle će obilaznicom stizati do petlje "Surčin" koja je početni deo auto-puta E-763, Beograd - južni Jadran.

PROSEK
Procenu tržišne vrednosti napravila je Poreska uprava u zavisnosti od vrste, kulture i klase zemljišta. Cena kvadrata razlikuje se u zavisnosti od mesta gde se njiva ili plac nalazi. Tako je kvadrat njive u Boljevcima koštao 200, u Jakovu 400, a u Surčinu 900 dinara. Za građevinsko zemljište "Putevi" su vlasnicima placa u Boljevcu plaćali 2.000 dinara po kvadratu, u Jakovu 2.500, a u Surčinu 4.000 dinara. Na teritoriji opštine Obrenovac u Mislođinu i Bariču najniža cena kvadrata je bila 1.500.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
isplata putevi Srbija ar placa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana