Tekst objavljen: 13.10.2018 14:30        


R. V. iz Subotice, koji je godinama štedeo metalni novac, nije nigde mogao da zameni prikupljenih 600.000 dinara. Deo je uspeo da potroši, ali deo nije mogao da pretvori u papirni novac. Posle pisanja medija o njegovom problemu reagovala je Narodna banka Srbije.

Za 7 godina sakupio 600.000 dinara u kovanicama

- Zaista mi je Narodna banka pomogla i ja sam im veoma zahvalan. Pozvali su me i rekli da su čuli za moj problem i da će mi izaći u susret ako još uvek nisam zamenio sav novac, koji sam počeo da trošim upravo po savetu NBS. Već za sutradan su dogovorili da novac koji mi je preostao u kovanicama po 20 dinara, oko 200.000 dinara, odnesem u jednu banku u Subotici i da mi ga zamene. Predstavnik NBS mi je dao svoj broj telefona i rekao mi da ga odmah pozovem ako u banci budu pravili probleme, međutim, kada sam odneo kovanice oni su znali o čemu se radi i nisam imao problema – kaže R. V.

R. V, koji i dalje želi da ostane anoniman radi bezbednosti porodice, supruge i deteta, započeo je 2011. godine nesvakidašnji vid štednje. Sakupljao je isključivo metalne dvadesetodinarke. Ubrzo je shvatio da mu hobi obezbeđuje odličan vid štednje.

Pošto se u međuvremenu oženio, a štednu kasu je napunio sa čak 600.000 dinara, odlučio je da novac potroši na izgradnju porodične kuće. Tada su i počeli njegovi problemi, piše Blic.

- Niko nije želeo da primi moju metalnu ušteđevinu. Nijedna banka. Kada su u banci u kojoj imam račun čuli o kojoj svoti je reč odbili su. Kontaktirao sam s drugim bankama i rekli su da mogu da donesem 10.000 ili 15.000 dinara, ali samo jednom. Zato sam pozvao NBS u Beogradu odakle mi je poručeno da ne postoji nijedna zakonska regulativa po kojoj bi neko bio dužan da mi zameni kovanice.

Njihov savet je bio da trošim dvadesetice i ja sam ih poslušao- kaže R. V. Dodaje da je imao dosta problema i kada je hteo da troši novac. Tada je naručio trpezarijski sto koji košta 25.000 dinara.

- Odneo sam depozit 5.000 dinara u papirnim novčanicama, a kada sam otišao po sto i odneo ostatak novca, dvadesetice zamotane u papir po 1.000 dinara, nisu hteli da ih prime pod izgovorom da im banka neće uvažiti pazar. Radnica je tvrdila da joj je u banci rečeno da će im na 20.000 dinara uzeti 1.000 dinara provizije. Platio sam, ali kada sam najavio da će banka imati problema, vratili su mi 1.000 dinara i priznali da ih banka nije tražila - priča R. V.

Metalnu ušteđevinu nisu hteli da prihvate ni u pojedinim menjačnicama. Obraćao se i tržišnoj inspekciji u kojoj su tvrdili da njegov slučaj nije u njihovoj nadležnosti i uputili su ga na terensku kontrolu koja kontroliše fiskalne kase i dnevni pazar, ali i tamo mu je rečeno da ne rade na takvim slučajevima. - Bio sam u pat-poziciji. Ali sada je sve rešeno. Konačno punom parom rešavamo gradnju kuće- kaže R. V.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    Milan 16.10.2018 12:04

    Niste napisali kako je preneo 500 kilograma kovanica do banke u Subotici ?
    U koliko sanduka je prenosio 10.000 kovanica?

    Lepa priča, samo deluje da je izmišljena. Ispada da je svakodnevno, 7 godina odvajao po 235 dinara ... Odnosno više od 10 kovanica od po 20 dnevno .... Gde to nalazi, da mi je znati.

    Ja sam vratio poslednje rate kredita u kovanicama od 20 dinara ... 1000 komada. Primili su bez problema.
    Hteo sam kovanice od 1 dinar, ali sam shvatio da bi to bilo oko 100kg metala, da bih morao u 4 sanduka za municiju da spakujem .... a nisam bio pri vremenu da to organizujem, pa odustao.

  2. User image
    Ljuba Kg 16.10.2018 16:42

    A zašto kovanice nije uložio na svoj teku;i ra;un

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kovanice metalni novac dinarska štednja nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana