Tekst objavljen: 30.06.2017 15:44        


U 7.905 kontrola koje je obavila Poreska uprava, nepravilnosti utvrđene u 36 odsto slučajeva. U prvih pet meseci ove godine, od ukupno 754,4 milijarde dinara javnih prihoda koji su naplaćeni na teritoriji Srbije, Poreska uprava naplatila je oko 450 milijardi dinara. Poređenja radi, lane su naplaćene 432 milijarde dinara.

Za 5 meseci "oprali" 5 milijardi

Ove podatke saopštila je direktorka Poreske uprave Srbije Dragana Marković, na u utorak održanom skupu "Dijalog za promene" u organizaciji Saveta stranih investitora. Direktorka PURS je istakla da je u prvih pet meseci 2017. godine obavljeno 7.905 kontrola, od toga su utvrđene nepravilnosti u 36 odsto slučajeva.

- Kao rezultat ovih kontrola ustanovili smo oko sedam milijardi dinara novootkrivenih prihoda, od čega se više od polovine odnosi na novootkrivene prihode od PDV-a, nešto više od četvrtine na poreze i doprinose po odbitku i potom na porez na dobit - navela je Markovićeva.

CENTRALIZACIJA

Prema rečima direktorke PURS, do kraja godine broj filijala Poreske uprave će se sa 178 svesti na svega 36. Takođe, do kraja godine planira se da podnošenje svih poreskih prijava bude - elektronskim putem.

- U 2016. godini obavljeno je čak 22.516 kontrola, a kao rezultat ustanovili smo 19,8 milijardi dinara novootkrivenih prihoda.Ona navodi da je u otkrivanju poreskih krivičnih dela, Sektor poreske policije je u prvih pet meseci ove godine podneo 678 krivičnih prijava protiv 886 osoba zbog sumnje za utaju poreza u iznosu od oko pet milijardi dinara.

- Identifikovano je 55 "fantomskih" odnosno "peračkih" preduzeća, a svi znamo da su oni glavni generatori sive ekonomije - kazala je direktorka PURS.

- Takođe, u ovom periodu je za nelegalni promet akciznih proizvoda podneto 214 krivičnih prijava. Oduzeto je preko 19 tona duvana u listu, vrednosti od oko 19,5 miliona dinara i više od 1,5 tona nafte i naftnih derivata.

Poređenja radi, lane je poreska policija podnela oko 1.813 krivičnih prijava protiv 2.350 osoba zbog sumnje za utaju poreza u iznosu od oko 10,7 milijardi dinara. Identifikovana je 151 "fantomska" to jest firma za "pranje" para.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poreska uprava firme purs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana