Tekst objavljen: 12.04.2017 11:05        


Američkom "lakom" naftom (WTI) se danas trgovalo po ceni koja je blizu 53 dolara za barel, nakon najdužeg perioda rasta cena od decembra. Cene naftnih fjučersa u Njujorku pale su za 0,4 odsto, posle rasta od 5,7 odsto u prethodnih pet sesija.

WTI nafta blizu 53 usd uoči izveštaja o zalihama u SAD

WTI nafta za isporuke u maju pala je za deset centi, na 52,98 dolara za barel na njujorškoj merkantilnoj berzi. Ukupan volumen trgovanja bio je za 14 odsto manji od 100-dnevnog proseka.

Severnomorska nafta "brent" za isporuku u junu pojeftinila je na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu za devet centi na 55,89 dolara po barelu. Cena "brenta" je u ponedeljak porasla za 74 centa na 55,98 dolara.

Zalihe nafte u SAD su pale za 1,5 miliona barela prošle nedelje, prema "Blumbergovoj" anketi, koja je predstavljena uoči izveštaja američke Uprave o energetskim informacijama koji će biti objavljen sutra.

Cene nafte su skočile iznad 50 dolara za barel, nakon što su članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) podržale produžetak trajanja dogovora o rezanju proizvodnje i posle juna.

Smanjenje proizvodnje je pomoglo stabilizovanju tržišta, prema tvrdnjama Rusije, koja je medju 11 nečlanica OPEK-a koje su se pridružile sporazumu namenjenom obaranju prekomerne globalne ponude.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta laka nafta zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana