Tekst objavljen: 06.08.2016 11:26        


Jonathan Zdziarski je bezbednosni stručnjak, računarski forenzičar i istraživač, koji je na svom blogu objavio analizu postupanja WhatsApp-a s izbrisanim razgovorima.

WhatsApp ne briše u potpunosti izbrisane razgovore

Proučio je ponašanje poslednje verzije ove popularne aplikacije za razmenu poruka na iOS-u i otkrio da ona ne briše razgovore koje korisnik želi izbrisati – već da o svemu ostavlja pisani trag.

Chatovi koji su izbrisani iz WhatsApp-a ostavljaju zapise u memoriji uređaja kojima se kasnije može pristupiti.

Aplikacija briše podatke o tim razgovorima iz svog indeksa, ali sami podaci iz baze podataka ostaju u memoriji, pa ih vešt forenzičar može pronaći i iznova pročitati.

Dodatan bezbednosni problem predstavlja i činjenica da se ovi ostaci zapisa izbrisanih razgovora uključuju i u backup podataka na iCloud-u, koji pak nije zaštićen enkripcijom.To znači da se pristupom iCloud nalogu može doći do izbrisanih WhatsApp poruka, što bi tajne službe mogle iskoristiti u nekim situacijama.

Paničiti, kaže ovaj stručnjak, ne treba, a oni korisnici koji se žele zaštititi od ovakve mogućnosti mogu isključiti backup na iCloud-u, a svaki trag izbrisanih razgovora mogu ukloniti povremenim reinstaliranjem same aplikacije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
razgovori brisanje podataka Whatsapp

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana