Tekst objavljen: 15.06.2018 11:56        


Na Wall Street je u petak S&P 500 porastao, dok je Nasdaq indeks dostigao novi rekordni nivo nakon što je Evropska centralna banka (ECB) najavila ukidanje podsticajnih mera, ali i poručila da kamate neće povećati pre polovine 2019. godine.

Wall Street: S&P 500 porastao, Nasdaq rekordan

Dow Jones oslabio je 25 bodova ili 0,10 posto, na 25.175bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,25 posto, na 2.782 boda, a Nasdaq indeks 0,85 posto, na rekordnih 7.761 bod.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, njih sedam zabeležilo je juče rast, dok su u jednom cene akcija u proseku ostale nepromenjene.

Najviše je pao finansijski sektor, osetljiv na kretanje kamatnih stopa, dok su vodeći dobitnici bili potrošački, komunalni i telekomunikacioni sektor.

Čelnici Evropske centralne banke poručili su juče nakon redovne sednice da će do kraja godine ukinuti podsticajne programe kupovine državnih obveznica koji su godinama podržavali likvidnost na finansijskim tržištima, a time i rast cena akcija.

Međutim, to neće značiti naglo zaoštravanje monetarne politike, poručeno je iz ECB-a, jer će kamatne stope ostati na rekordno niskim nivoima još barem do kraja leta iduće godine.

„Ulagači su se bojali mogućeg zaoštravanja monetarne politike ECB-a, no čini se da do toga neće doći tako skoro, pa je to pozitivna vest”, kaže Stephen Massocca, potpredsednik komopanije Wedbush Securities.

Ulagače su ohrabrili pokazatelji iz američke ekonomije koji su i bolji nego što se očekivalo, posebno kad je reč o snažnom rastu prometa u trgovini na malo.

U sredu su na Wall Streetu cene akcija pale jer je američka centralna banka povećala ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 1,75 do 2 posto, i signalizovala da očekuje još jedno, a možda i dva povećanja cene novca do kraja godine.

To je u sredu uznemirilo ulagače, no jučerašnji makroekonomski podaci pokazali su da najveća svetska ekonomija stabilno raste i može izdržati povećanje cene novca.

„Mogućnost da Fed dodatno poveća kamate, još jednom ili dva puta do kraja godine, zapravo je dobra vest jer to može učiniti zbog toga što je ekonomija snažna”, kaže Doug Cote, strateg u kompaniji Voya Investment Management.

I na evropskim berzama su cene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,81 posto, na 7.765 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,68 posto, na 13.107 bodova, a pariski CAC 1,39 posto, na 5.528 bodova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
wall street berze evropske berze svetske berze akcije na berzama odluka feda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana