Tekst objavljen: 02.11.2022 11:50        


Na Wall Streetu su u utorak cene deonica pale drugi dan zaredom jer su nakon izveštaja o i dalje snažnom tržištu rada splasnule nade da će američka centralna banka uskoro usporiti tempo povećanja kamatnih stopa

Wall street pao drugi dan zaredom


Dow Jones oslabio je 0,24 posto, na 32.653 boda, dok je S&P 500 pao 0,41 posto, na 3.856 bodova, a Nasdaq indeks 0,89 posto, na 10.890 bodova.

Pad indeksa drugi dan zaredom ponajviše je posledica opreza ulagača uoči odluka i poruka čelnika Feda, s obzirom da u sredu završava njihova dvodnevna sednica.

Procenjuje se da će Fed ponovno, već četvrtu sednicu zaredom, povećati ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova.

Ipak, ulagači se nadaju i da će signalizirati usporavanje tempa povećanja kamata na idućim sednicama.

Pre ili kasnije Fed će usporiti, a potom i završiti ciklus povećanja kamata, ali pitanje je kada i na koju će nivo podići ključne kamatne stope.

Stoga tržište već duže vreme ovisi o špekulacijama o tim pitanjima.

Juče su bolji nego što se očekivalo podaci s američkog tržišta rada pokolebali ulagače koji očekuju usporavanje tempa povećanja kamata već na sednici Feda u decembru.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


„Znamo da Fed želi usporiti tržište rada, usporiti zapošljavanje kako bi oslabila potražnja u ekonomiji, a time i inflacija. No, zapošljavanje i dalje deluje snažno i to je ponešto pritisnulo tržište deonica”, kaže Anthony Saglimbene, strateg u tvrtki Ameriprise Financial.

Dodaje i da je korekcija cena deonica bila očekivana, s obzirom na snažan rast berzanskih indeksa u oktobru.

A na evropskim su berzama cene deonica juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,29 posto, na 7.186 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,64 posto, na 13.338 bodova, a pariški CAC 0,98 posto, na 6.328 bodova.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
berza vesti sa berze wall street pad na wall streetu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana