Tekst objavljen: 25.08.2017 14:26        


Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi blago pali, drugi dan zaredom, jer su ulagači oprezni zbog političkih problema u Washingtonu, a uoči govora čelnika središnjih banaka u Jackson Holeu.

Wall Street oslabio drugi dan zaredom

Dow Jones oslabio je 0,13 posto, na 21.783 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,21 posto, na 2.438 bodova, a Nasdaq indeks 0,11 posto, na 6.271 bod.Tržište se još nije smirilo od nedavne izjave predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da će zid prema Meksiku biti izgrađen makar vlada morala prestati s radom, a Trump je već unio na tržište dodatnu nesigurnost.

Juče je kazao da su čelnici Kongresa mogli izbjeći zakonodavnu zbrku da su poslušali njegov savjet o povećanju gornje granice javnog duga, ponovo uputivši kritike na račun svojih republikanaca čiju potporu treba kako bi proveo svoj program.Prozvani čelnik zastupničkog doma Kongresa Paul Ryan kazao je, pak, da će Kongres u roku povećati plafon državnog zaduživanja i da postoji niz načina da se izbjegne obustava rada vlade.

Doduše, prestanak s radom dijelova vlade u SAD-u ne bi bio presedan jer su u posljednjih desetak godina pojedine vladine agencije već prestajale s radom na dan ili dva, kada Kongres nije uspio u roku postići dogovor o financiranju države.

No, otezanje u Kongresu i iscrpljujući pregovori o financiranju vjerojatno bi negativno utjecali na tržište.Uz to, politički sukobi predsjednika Trumpa mogli bi otežati realizaciju njegovih obećanja o poreznoj reformi i povećanju državne potrošnje, a to su bili glavni pokretači rasta S&P 500 indeksa u ovoj godini za više od 13,5 posto.

"U Washingtonu se ovih dana vrte dvije priče koje imaju utjecaj na tržište – može li Trump ispuniti bilo koje svoje obećanje iz programa, bilo to povećanje državnog zaduživanja ili porezna reforma. Sada se čini da to neće biti jednostavno. S druge strane, doista je nužna neka porezna reforma kako bi se pomoglo gospodarstvu", kaže Phil Blancato, direktor u tvrtki Ledenberg Thalmann Asset Management.

Ulagači su oprezni i zbog toga što u američkom gradu Jackson Holeu počinje Fedova godišnja konferencija središnjih bankara koju tržišta uvijek pozorno prate jer su mogući jasniji signali o monetarnoj politici u najvećim svjetskim gospodarstvima. Najviše će se pratiti izjave predsjednice Feda Janet Yellen i predsjednika Europske središnje banke (ECB) Marija Draghija.

Premda se iz Feda i ECB-a doznaje da ne treba od njih očekivati neke značajnije nove poruke o monetarnoj politici, ulagači su ipak oprezni jer su iznenađenja uvijek moguća. I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,33 posto, na 7.407 bodova, a frankfurtski DAX 0,05 posto, na 12.180 bodova. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,04 posto, na 5.113 bodova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
wall street ecb fed

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana